Maktstriden i SD
Marcus svor att han skulle vara lojal – och benådades.

"Svor trohet" till Karlsson – fick stanna i SD

Publicerad 21 maj 2015 kl 20.14

Inrikes. Marcus från Stockholm var en av de få som benådades av Mattias Karlsson i samband med partiets utrensningar tidigare i vår. Detta efter att ha skickat ett ironiskt försvarsbrev där han högstämt svor sin trohet till den kontroversielle SD-toppen.
– Jag svarade bara det som förväntades av alla hängivna sverigedemokrater, säger Marcus till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Likt ett 20-tal andra medlemmar fick Marcus i början av april ett brev hem från SD:s så kallade medlemskott. I brevet anklagades han bland annat för att ha "offentligt kritiserat partistyrelsen" och inte tydligt nog "markerat avstånd" till "neofascistiska" rörelser.

– Som jag förstått så har jag fått en identisk kopia på brevet som gått ut till de flesta som fått uteslutningsärende på sig, säger Marcus till Fria Tider.

I sitt försvarsbrev gjorde han sig lustig över toppstyret kring den informelle SD-ledaren Mattias Karlsson, som pekas ut som hjärnan bakom uteslutningarna av de interna utmanarna.

"Jag svär trohet till Mattias Karlsson, odödlig Chefsideolog för vårt Parti och det System som Han står för", löd budskapet i försvarsbrevet.

På baksidan återfanns ett citat av Mattias Karlsson om att SD måste hålla en "djup rågång mellan oss och andra extrema rörelser".

– Jag svarade bara det som förväntades av alla hängivna sverigedemokrater, konstaterar Marcus.

Även om SD-ledningen ser ut att ha missat det ironiska budskapet i brevet så tror Marcus inte att han benådades på grund av ledningen lät sig charmas.  

– Det är troligare så att om det inte hade varit för den stora mediala uppmärksamheten så hade förmodligen samtliga anklagade blivit uteslutna. Det är min gissning, säger han.

Uteslutningarna ledde till att sju personer fick lämna SD i slutet av april – däribland SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne. Ett större antal av dem som fått ärenden mot sig valde frivilligt att lämna partiet och några få, inklusive Marcus, benådades.

De brev med svepande anklagelser som Medlemsutskottet skickade ut var i princip identiska, och enligt kritiker gick hela processen ut på att Mattias Karlsson ville göra sig av med personer, däribland Marcus, som visat stöd för Kasselstrand och Hahne och som han därmed ansåg hota hans maktposition.

Fria Tider har tidigare skrivit om 16-årige Jacob som hotades med "uteslutning" ur SD efter att ha stöttat Kasselstrand – trots att han inte ens var medlem i partiet.

Marcus heter egentligen något annat.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.