Numera kommer Martin Strids uppmärksammade uttalande från förra året med en varningstext från SVT om "alla människors lika värde".

SVT fälls i Granskningsnämnden – tog inte avstånd från SD-politiker

Publicerad 17 september 2018 kl 17.05

Media. Det är public service uppgift att ta avstånd från uttalanden som inte är tillräckligt politiskt korrekta. Det anser Granskningsnämnden, som fäller SVT för att kanalen inte snabbt nog tog avstånd från ett uttalande av en SD-politiker.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under SD:s landsdagar förra året som partiets dåvarande företrädare Martin Strid gjorde ett uttalande om att en muslim förmodligen inte är hundra procent människa.

– Det finns en skala från 0 till 100. I ena änden av den skalan är man 100 procent fullt ut människa, human, allt vi lägger in i det begreppet. I den andra änden är man hundra procent muhammedan. Och alla muslimer finns någonstans på den skalan. Är man IS, då är man ganska nära hundra procent muhammedan. Om man är ex-muslim då har man kommit ganska nära att bli fullt ut människa, sade Martin Strid.

Landsdagarna sändes i SVT, och enligt Granskningsnämnden var det alltså SVT:s uppgift att ta avstånd från uttalandet.

"Politikerns uttalande om att muslimer inte fullt ut är människor var uppenbart kränkande mot personer med muslimsk tro", skriver nämnden i sitt beslut.

"Eftersom SVT inte, med stöd av demokratibestämmelsen, i eller i nära anslutning till sändningen tog upp och bemötte uttalandet strider programmet mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft", fortsätter man.

Enligt "demokratibestämmelsen" ska SVT präglas av det "demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet".

Att SVT nästa dag faktiskt kommenterade och markerade avstånd från uttalandet ändrar inte Granskningsnämndens bedömning.

SVT har försvarat sig med att det kritiserade uttalandet kom "mycket överraskande" och att det var svårt att uppfatta exakt hur orden föll.

Inte heller detta ändrar alltså Granskningsnämndens beslut.


Nyheter från förstasidan

Ungerska ministerns öppna brev till Annika Strandhäll (S): "Jag är chockad" över ditt beteende

Konflikten trappas upp. Familjeminister Katalin Novák: "Jag insisterar på att du ber om ursäkt för vad du har sagt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Media

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus