Regeringsbildningen

Talmannen fortsätter förbereda för extraval

Publicerad 4 januari 2019 kl 12.25

Inrikes. Talmannen Andreas Norlén tar under fredagen emot nya informella återrapporteringar från Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Samtidigt står extraval ännu med på schemat, om ingen regering går igenom.

Gilla artikeln på Facebook

Talmannen meddelade den 19 december att han avser att lägga ett förslag till riksdagen om statsminister den 14 januari, vilket ska prövas av riksdagen den 16 januari.

Även datum för ett eventuellt fjärde och sista förslag har aviserats till den 23 januari.

Fram till dess har talmannen sagt åt samtliga partier att "förhandla och förankra positioner".

Partiledarna för de båda största partierna, Stefan Löfven och Ulf Kristersson, har dessutom fått i uppdrag att "regelbundet" återrapportera sina respektive processer till talmannen.

– Jag har i dag återigen talat med Stefan Löfven och kommer att tala med Ulf Kristersson i kväll. Som nämnts tidigare kommer jag att få mer formella återrapporteringar den 10 januari. Samma dag kommer även Valmyndigheten rapportera till mig angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val. Jag kommer att hålla en avslutande talmansrunda den 14 januari innan mitt förslag till statsminister läggs fram för riksdagen, enligt de datum jag tidigare har aviserat, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande idag.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus