MÖRDAD: Nya dokument visar att den nazistiske toppolitikern Rudolf Hess mördades av brittiska agenter. Bilden visar en svårt torterad Rudolf Hess i en cell i Nürnberg 1945.

"Thatcher lät mörda Rudolf Hess"

Publicerad 9 september 2013 kl 20.01

Utrikes.Den 17 augusti 1987 hittades den tidigare nazistiske toppolitikern Rudolf Hess död i sin fängelsecell i Spandaufängelset i Berlin. Hans familj har alltid hävdat att han mördades - och nu ger uppgifter i brittiska dokument dem rätt.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en tidigare hemligstämplad underrättelserapport som nu blivit offentlig som det framgår att Rudolf Hess mördades på order av den brittiska regeringen, då ledd av premiärminister Margaret Thatcher.

Syftet med mordet ska enligt The Independent ha varit att skydda viktiga brittiska militärhemligheter från andra världskriget. Enligt rapporten ska Hess läkare ha varit helt säker på att hans patient mördades, och även pekat ut två agenter som misstänkta för mordet. Under en annan utredning dök ett annat vittne upp, fängelse­sjukvårdaren Abdullah Melaouhi, som sade sig ha sett två uniformerade SAS-män anlända till fängelset för att där strypa Rudolf med en skarvkabel.

Enligt underrättelserapporten, som har släppts av Scotland Yards enhet mot terrorism, ska en polisutredning av mordet ha stoppats i syfte att mörklägga orsaken till Rudolf Hess död. De båda SAS-agenterna har aldrig åtalats för brottet och den ansvariga premiärministern Margaret Thatcher dog den 8 april i år.

Hess greps under oklara omständigheter i Storbritannien 1941 mitt under andra världskriget.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus