Asylkaoset

Tidigare MI6-chefen: "Populistiskt uppror" hotar Europa om asylkaoset inte stoppas

Publicerad 18 maj 2016 kl 22.35
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ett "populistiskt uppror" hotar om asylkaoset inte stoppas. Det tror tidigare MI6-chefen Sir Richard Dearlove.
– Insatserna är väldigt höga, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

Under "World on the Move" i måndags, anordnad av brittiska BBC, var tidigare chefen för Storbritanniens underrättelsetjänst MI6 inbjuden talare. En stor del av hans tal kretsar kring den brittiska folkomröstningen om EU nästa månad och huruvida Storbritannien bör stanna i unionen eller inte.

Dearlove pratar även om asylkaoset och varnar för de effekter det håller på att få för Europa. Han drar paralleller mellan det som händer i Europa idag och Romarrikets fall under antiken.

– Rom kunde, trots all sin byråkrati och militära skicklighet, inte förhindra att dess imperium översvämmades av massförflyttningen av Europas stammar, konstaterar han.

Den tidigare spionchefen poängterar också att så länge Europa lockar asylsökarna hit kommer invandringen fortsätta, då går den inte att stoppa.

– Av historien lär vi oss att mänskliga flodvågor är omöjliga att stoppa om inte de krafter som skapar dem tas bort, säger han.

Dearlove konstaterar att en del av de invandrare från tredje världen som kommer till Europa "oundvikligen kommer bära med sig terrorismens virus". Mot slutet av sitt tal varnar han för vad som kan hända om Europas ledare inte får situationen under kontroll.

– Om Europa inte kan agera samfällt och övertyga en majoritet av sina medborgare att man kan ta kontroll över asylkaoset, då kommer EU falla offer för ett populistiskt uppror som redan kokar, slår han fast innan han avslutar:

– Insatserna är väldigt höga. Den brittiska omröstningen om EU-medlemskap är det första tärningskastet i ett större geopolitiskt spel.

Sir Richard Dearlove var chef för MI6 mellan 1999 och 2004.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus