Tiggeriet
Bild tagen vid ett tidigare tillfälle.

Tiggare sexofredade flickor – döms till rättspsykiatrisk vård

Publicerad 21 juli 2016 kl 19.14
Av Peter Eliasson

Inrikes. Med hjälp av sin mobiltelefon och en pornografisk filmsekvens försökte en 37-årig tiggaren få tre minderåriga flickor att ställa upp på sex mot betalning – men han anmäldes och något senare dömdes han också till rättspsykiatrisk vård för de sexuella ofredandena. Tidigare under månaden fastställde Svea hovrätts hans skuld till brotten.

Gilla artikeln på Facebook

Händelserna som mannen åtalades och dömdes för inträffade den 28 februari i år vid Barkarby pendeltågsstation i Järfälla. Där fick den rumänske medborgaren – som befann sig där för att tigga – syn på tre flickor, samtliga i 16-årsåldern, som han beslutade sig för att ta kontakt med.

Den 37-årige mannen uppmärksammade flickorna på sin mobiltelefon som visade en sekvens av en porrfilm, varvid han ville förmedla att han kunde tänka sig att betala för liknande tjänster. Efteråt följde han även efter sällskapet och tafsade på en av de unga kvinnorna.

Flickorna blev allt annat än smickrade av 37-åringen och hans sexuellt betingade förslag och närmanden – de tillkallade istället polis varvid tiggaren kunde gripas och senare också ställas inför rätta.

Förutom sexofredandena åtalades han också för att ha gjort motstånd i arresten i samband med utredningen av sexbrotten. Arrestvakterna vittnade om att mannen skallade en av dem och tog till våldsamheter mot de övriga två.

De sexuella ofredandena har tiggaren med bestämdhet förnekat men Attunda tingsrätt tog fasta på flickornas berättelser som bedömdes vara mycket trovärdiga och fann honom således skyldig till de sexuella angreppen.

Beträffade den andra åtalspunkten har 37-åringen hävdat att han agerade i nödvärn – enligt honom själv riskerade han att bli "dödad" av arrestvakterna. Tingsrätten uteslöt inte att han kunde lida av vaneföreställningar och ogillade därför påståendet om våld mot tjänsteman.

Tingsrätten såg förhållandevis allvarligt på sexbrotten och uttalade att påföljden inte kunde stanna vid böter. Den rättspsykiatriska undersökningen har dock kommit fram till att mannen begick brotten under inflytande av en allvarlig psykisk störning samt att störningen vid undersökningstillfället fortfarande kvarstod.

Därför dömde såväl tingsrätt och hovrätt honom till rättspsykiatrisk vård. Båda domstolarna bedömde att det inte fanns risk för att tiggaren skulle återfalla i allvarlig brottslighet och meddelade således att den rättspsykiatriska vården inte skulle förenas med särskild utskrivningsprövning.

Den rumänske medborgaren dömdes också att betala skadestånd till sina tre offer. Svea hovrätt beslutade också att 37-åringen ska vara fortsatt häktad i väntan på att domen vinner laga kraft.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0