Tusk om Trump: "Med sådana vänner behövs inga fiender"

Publicerad 17 maj 2018 kl 11.10

Inrikes. Igår möttes EU:s 28 ledare i Bulgariens huvudstad Sofia. Men efter den senaste tidens besked från USA var det inte den roligaste av stämningar. EU-ledarna var dock överens om en enad front för att hålla kvar vid Iranavtalet, enligt TT.

Gilla artikeln på Facebook

EU-ledarna möttes bland annat för att diskutera Donald Trumps besked att säga upp kärnenergiavtalet med Iran och införa nya sanktioner mot landet.

Israel, som vill se ett regimskifte I Iran, har utövat påtryckningar mot Trump för att det fredliga avtalet ska rivas upp. Samtidigt har Internationella atomenergiorganet IAEA så sent som i maj bekräftat att Iran har hållit sin del av avtalet, som kom till 2015.

Sanktionerna hotar inte bara drabba Iran, utan USA har även hotat med repressalier mot europeiska företag som bedriver handel med landet. EU har en omfattande handel med Iran värd många miljarder.

EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk skräder inte orden när han kommenterar Trumps agerande.

"När man ser på de senaste besluten från Donald Trump skulle någon till och med kunna tro: med sådana vänner behövs inga fiender", skriver han på Twitter.

"Fast uppriktigt sagt borde EU vara tacksamt. Tack vare honom blev vi av med alla illusioner. Vi inser nu att om man behöver en hjälpande hand hittar man den i slutet av sin egen arm", fortsätter han.

EU ser Donald Trumps beteende att lättvindigt överge ingångna avtal som ett generellt hot mot internationella överenskommelser. Enligt TT har dock EU-ledarna nu kommit överens om att stå enade för att bland annat vidmakthålla Iranavtalet. Man ska även försöka skydda europeiska företag som hotas av amerikanska beslut.

– Vi behöver en enad europeisk front. Jag vill att ledarna bekräftar att EU står upp för avtalet, så länge som Iran gör det. Avtalet är bra för europeisk och global säkerhet, säger Donald Tusk enligt nyhetsbyrån.


Nyheter från förstasidan

Trump ställer in mötet med Kim Jong-un

Skriver brev till Kim Jong-un. Hänvisar till att diktatorn "visat oerhörd vrede och öppen fientlighet".0 

Ekonominyheter

EU:s bolånevarning till Sverige: Äldre gynnas på ungas bekostnad

Hård kritik från EU-kommissionen.. Regeringen uppmanas införa marknadshyror, avskaffa avdragsrätten för bolån och utöka amorteringskravet som idag bara gäller nya bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Varför tillåts eliterna förstöra sina länder? Joakim Andersen om Nassim Taleb och begreppet "skin in the game".0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Celltyper bakom schizofreni hittade. "Kan ha stor betydelse för utvecklingen av nya behandlingsmetoder."0 

Kultur

Affärsracet avbokar Özz Nujen. Komikern var inbokad som "hemlig gäst".0 

Hotar dra in statliga stödet till manliga filmskapare. Nästan bara män vill bli filmregissörer.0