Ullenhags mytpåstående får rätt av SvD:s Faktakollen.

" />

Ullenhags mytpåstående får rätt av SvD:s Faktakollen.

" />

Ullenhags mytpåstående får rätt av SvD:s Faktakollen.

" />
Alliansens myter om invandrare
Foto: FP

Ullenhags mytsida får "grönt ljus" i SvD

Publicerad 11 januari 2012 kl 21.34

Inrikes.Svenska Dagbladets så kallade "Faktakoll” ger grönt ljus när integrationsminister Erik Ullenhag påstår att det är en myt att invandringen kostar tiotals miljarder om året.

Gilla artikeln på Facebook

För att kunna godkänna Erik Ullenhags påstående tvingas SvD emellertid bortförklara en hel del besvärande fakta.

Nationalekonomen Jan Ekberg har till exempel funnit att invandringens kostnader 2006 uppgick till mellan 40 och 60 miljarder kronor. Och då har han ändå utelämnat kostnaden för invandrarnas pensioner.

"Det skulle ju kunna peka på att Erik Ullenhag borde få rött ljus", erkänner SvD, men intervjuar sedan Ekberg som säger:

– Man bör tillägga, och det är det viktiga, vad skälet till de här kostnaderna är. Och det är den låga sysselsättningsgraden. Det kommer oftast inte fram i debatten, utan det hyvlas bara till att det kostar. Men kan man höja sysselsättningsgraden så försvinner kostnaderna, säger Jan Ekberg till SvD:s Faktakollen.

Med andra ord är det inte invandringen i sig som kostar pengar utan bidragsutbetalningarna till invandrare. Hade dessa varit lägre så hade invandringen inte kostat. Därmed tycker sig Faktakollen ha bevisat att integrationsministern har rätt och ger honom därför "grönt ljus".

En läsarkommentar, som riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) citerar på sin blogg, är emellertid starkt kritisk till resonemanget och ironiserar enligt följande:

"Faktakollen undersöker om SAAB verkligen går med förlust eller om det är en myt.

Undersökningen visar att om SAAB skulle sälja fler bilar så skulle företaget inte gå med förslust utan göra vinst. Därför drar faktakollen slutsatsen att det är en myt att företaget går med förlust. De säljer bara helt enkelt för få bilar"


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Säpo: "Sverige redo ta emot återvändande IS-medlemmar"

Men terroristerna uppges vara extremt farliga. "De som rest från Väst är absolut farligast, det är dem man absolut ska akta sig för."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus