Sara, 23, sexattackerades på jobbet och tvingades sluta när chefen anställde 32-årige Ahmed från Marocko

Publicerad 21 september 2016 kl 17.59
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Vad händer när en arbetsgivare anställer en nyanländ invandrare som i sin tur sex­attackerar en kvinna på arbets­platsen? Kvinnan får sluta och gärnings­mannen får arbeta kvar. Det var i alla fall vad som drab­bade Sara, som arbetade på ett Scandic­hotell i Norrland.
– Jag kände att det inte var någon som tror på mig, säger Sara till Fria Tider.

Dela artikeln

Sara är 23 år och har arbetat på Scandic hotell sedan 2013. Hon är fast anställd men tar tjänstledigt för att avsluta sina studier. När hon förra sommaren kommer tillbaka till arbetsplatsen har hon fått en ny kollega, 32-årige Ahmed från Marocko.

– Jag jobbade där under sommaren och då jobbade han extra som kock och jag jobbade i servisen. Jag jobbade mest med frukost och lunch, berättar Sara.

Ahmed har fått en praktikplats på Scandic. Det är billig arbetskraft för hotellkedjan, som förra året omsatte 4,7 miljarder kronor, eftersom det är skattebetalarna som står för hans lön.

– Han kunde inte så bra svenska så det var inte så att vi pratade så mycket heller. Vi var kolleger, förklarar Sara.

Ahmed hamnade i någon slags konflikt med arbetsgivaren och det blev då Saras uppgift att reda ut den.

– Jag var facklig representant, förklarar hon.

– Han hade problem med chefen och då hjälpte jag honom att reda ut det.

Sextrakasseras
Därefter börjar sextrakasserierna mot Sara. Ahmed letar upp henne på Facebook och börjar skicka obehagliga meddelanden och videoklipp till henne.

– Det var på tjejer i bikini och någon gång med en kille som stod och juckade på en tjej, berättar Sara.

– Och han gav sig inte förrän jag svarade. Han behövde ha bekräftelse. Han kunde skicka fem videos om dagen, han bara skickade och skickade.

Men den händelse som verkligen kommer att skrämma upp Sara inträffar 4 september förra året. Hon har då, samma dag, sagt upp sig från jobbet men ska arbeta kvar under sin uppsägningstid.

– Han frågade mig om jag kunde hjälpa honom nere i källaren, för där hade vi en konferenslokal. Där nere fanns även ett kök vi använde, förklarar Sara.

– Jag trodde att han behövde hjälp med någonting. Det är ju det man tänker när en kollega ber en följa med, fortsätter hon.

Men Ahmed har andra planer. Så snart de blivit ensamma kastar han sig över sin 23-åriga kollega.

Han "tog henne på brösten, kysste henne på halsen, flåsade henne i örat och höll fast hennes handleder", står att läsa i en handling från domstolen som Fria Tider tagit del av.

– Han trycker upp mig mot väggen och tafsar på mig. Jag säger nej, men han håller i mig och hyschar åt mig att hålla tyst, berättar Sara för Fria Tider.

– Jag sliter mig loss och springer upp för trappan.

Ahmed frias
Händelsen polisanmäls och det blir rättegång. Sara "har gett ett mycket trovärdigt intryck när hon berättat om den aktuella händelsen. Hon har på ett rättframt och detaljerat sätt berättat hur händelseförloppet gick till och det är tydligt att det väckt ett starkt obehag hos henne", skriver domstolen.

Men eftersom ingen av Saras och Ahmeds kolleger sett övergreppet är bevisläget svårt. Ahmed nekar till att ha attackerat sin kollega och tingsrätten konstaterar att "ord står mot ord avseende vad som har hänt och den stödbevisning som finns är inte tillräcklig för en fällande dom."

Domen föll förra veckan och den 32-årige araben friades.

Istället för Ahmed blir det Sara som får sluta jobba på Scandic.

– Jag är sjukskriven i en vecka. Men när den veckan hade gått kände jag att jag inte ville gå till en arbetsplats där jag känner mig otrygg, förklarar Sara.

– Varför ska jag riskera att efter den här händelsen stöta på honom när han dessutom förnekar det? Så jag sjukskrev mig resten av uppsägningstiden.

Sara har både förståelse för att Ahmed inte dömdes, eftersom det saknas bevisning, samtidigt är hon besviken över att det var hon som tvingades bort från arbetsplatsen istället för han.

– När man har jobbat inom ett företag så länge känner man sig ganska bortprioriterad mot en person som bara jobbat där tre månader, säger hon.

– Jag kände att det inte var någon som tror på mig.

Jobbar med nyanlända
Sara har fått ett nytt jobb. Hon jobbar nu själv med nyanlända invandrare som ska ut på den svenska arbets­marknaden inom ramen för det så kallade etablerings­uppdraget.

– Det som blir problem i samhället är att de inte förstår kulturen, säger hon.

– När det är sommar så har jag kanske en klänning på mig för att det är varmt ute, men då tycker de att jag klär mig utmanande eftersom så klär man sig inte hemma.

Erfarenheterna från Scandic har hon tagit med sig till sin nya arbetsplats.

– Jag önskar inte någon att bli utsatt för det jag utsatts för och chefernas sätt att hantera det på, säger Sara.

– Jag fick inget avslut eller ta avsked av kolleger som jag jobbat ganska länge med och kände väldigt väl.

Fria Tider har upprepade gånger sökt både det Scandic­hotell som Sara arbetade på samt Scandic Hotels press­avdelning för att ge dem möjlighet för bemötande. Det berörda hotellet har lovat att höra av sig, men inte gjort det. Sara har begärt källskydd och heter egentligen någonting annat.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.