Tiggeriet

Uppdrag granskning sänder inslag om organiserat tiggeri

Publicerad 4 oktober 2016 kl 18.44
Av Mattias Albinsson

Media. Sveriges Televisions "Uppdrag granskning" sänder imorgon kväll ett inslag som handlar om att tiggeriet är organiserat.

Gilla artikeln på Facebook

Inslaget skildrar tiggeriet som en hänsynslös industri där de som tigger inte får behålla pengarna själva. Istället är det främst de som organiserar tiggarna som stoppar pengarna i egen ficka.

– Så fort vi var klara med dagens jobb och kom hem så tog de allt vi hade tjänat, berättar en tiggare i inslaget.

Tidigare har det varit starkt tabubelagt och förknippat med stigmatisering i Sverige att påpeka att tiggeriet är organiserat.

Påståendet "de som tigger är kriminella och utsatta för organiserad människohandel" fanns till och med upptagen som punkt 18 på förra allians­regeringens hemsida om så kallade "myter" om invandringen.

"Det är vanligt att oriktiga påståenden, halvsanningar och myter sprids, särskilt på internet, om kostnader och problem med invandring. Dessa påståenden bidrar till fördomar, främlingsfientlighet och ibland till rent hat", skrev regeringen på en sida signerad dåvarande integrations­ministern Erik Ullenhag.

Vanliga påståenden om invandring


Nyheter från förstasidan

Skrällen: "Hollands Donald Trump" blir störst i nederländska regionvalet

Det nybildade partiet går från noll till hundra på drygt två år. "Vi står mitt i resterna av det som en gång var den största och vackraste civilisationen som världen någonsin känt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus