Utländska ligor bakom hälften av inbrotten

Publicerad 28 mars 2017 kl 13.08

Inrikes. Utländska ligor kan ligga bakom så mycket som hälften av bostadsinbrotten i Sverige. Bland vissa typer av stölder är siffran ännu högre. Det visar en rapport från polisen, skriver UNT.

Gilla artikeln på Facebook

I rapporten, som kom redan förra sommaren men som inte publicerats för allmänheten förrän nu, beräknar polisen att 30-50 procent av bostadsinbrotten i landet utförs av internationella kriminella nätverk.

I vissa kategorier, som stölder av bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner, står de för mer än hälften av brotten.

– De utländska ligorna är mycket skickliga och svåra att komma åt. De väljer villor utan insyn och har spejare som varnar om någon kommer, säger en polis som arbetar på underrättelseenheten mot ligorna och som vill vara anonym till UNT.

Han menar att ligorna är mycket effektiva och kan bryta sig in i fem-tio villor i ett svep.

Rapporten pekar ut Georgien som framträdande land med många ligor som riktat in sig på just Sverige. Polisen berättar om ett fall där 60 ton stöldgods till ett värde av cirka 100 miljoner kronor skickades från Sverige till Georgien.

Enligt Jonas Eronen, kommissarie vid Uppsalapolisen, söker brottslingarna asyl i Sverige under falsk identitet. Sedan kan de vistas lagligt i landet, åtminstone så länge deras asylansökningar utreds.

Förra året sökte 737 personer från Georgien asyl i Sverige – trots att det är i princip lönlöst och 99 procent av dem får avslag på sina ansökningar. Merparten av dem söker asyl för att begå brott, säger polisen.

För att få stopp på ligorna kontrollerar polisen särskilt utvalda passagerare vid Sveriges färjeterminaler baserat på underrättelseinformation de fått in. Georgisk polis har även en så kallad sambandsman placerad i Sverige.

Polisen menar dock att ligorna kommer fortsätta etablera sig i Sverige och att stöldbrotten därmed kan öka ännu mer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus