Utsträckt hand från Kina lyfte börserna

Publicerad 23 januari 2019 kl 13.30

Ekonomi. Världens börser har den senaste veckan ökat i värde. Positiva indikationer från handelssamtalen mellan USA och Kina anses vara anledningen.

Gilla artikeln på Facebook

Världens börser lyfte i fredags efter positiv utveckling i handelssamtalen mellan USA och Kina, rapporterar Dagens Industri.

OMX-index i Stockholms har exempelvis på en vecka stigit med 2,63 procent, enligt uppföljningen på Avanza.se efter måndagens handel. I övriga världen har också fortsatt stabila börser påvisats i början av veckan.

Mycket av detta är ett resultat av Kinas utsträckta hand i handelssamtalen mellan USA och Kina. Bloomberg rapporterar att källor som är väl insatta i förhandlingarna uppgett att Kina säger sig vara beredd att öka sin import ifrån USA. Ambitionen bakom detta är att lugna den kritik som amerikanerna riktar mot Kinas handelsöverskott och de metoder, plagiat och låglönestrukturer, som ligger bakom detta.

Kineserna är därmed redo att balansera ojämnvikten i handelsbalansen mot USA genom att stimulera och driva på import ifrån USA. Detta ska ha framkommit i förhandlingar i Peking tidigare under januari, skriver Bloomberg. 

På grund av de inrikespolitiska konflikterna i USA närvarar inte president Donald Trump vid World Economic Forums konferens i Davos denna vecka. Nästa relevanta möte mellan staterna sker därmed när en kinesisk delegation reser till Washington under månadens slut, enligt Bloomberg. 

USA och Kina är båda intresserade av att hitta lösningar kring konflikten som hämmar den ekonomiska utvecklingen i världen, rapporterade Reuters i fredags. De inblandade parterna är dock inte överens om hur omfattande åtgärder som behövs och hur dessa ska följas upp och kontrolleras. För tillfället förväntar sig amerikanerna mer insyn kring verkställandet av Kinas föreslagna åtgärder än vad kineserna är villiga att ge efter för.


Nyheter från förstasidan

Vänsterpartiet vill hjälpa IS-terroristerna tillbaka till Sverige: "Rimligt"

Anser att regeringen aktivt ska medverka till ett överlämnande. Partiet vill inte heller dra in medborgarskap eller se några andra lagändringar gällande hanteringen av terrorister.0 

Ekonominyheter

Cocacola lanserar ny smak: "apelsinvanilj"

"Usch, vad är det här?". Läskjätten introducerar ny oväntad smakkombination.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus