Våldsamma tv-spel leder inte till ökat våld

Publicerad 14 juli 2016 kl 21.02

Vetenskap. I debatten hörs med jämna mellanrum påståenden om att våldsamma tv- och datorspel skulle skapa mer våld i samhället. Men forskning visar att "gamers" i själva verket är mindre våldsamma än andra, rapporterar Heat Street.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt studien, som publicerats i Southern Economic Journal, ledde en hundraprocentig ökning av spelandet av våldsamma tv-spel till en statistiskt säkerställd minskning av antalet våldsbrott med en procent.

Ekonomiprofessor Michael Ward, som är medförfattare till studien, konstaterar att minskningen, även om den är liten, kan ha flera förklaringar. Bland annat kan personer som spelar våldsamma spel avreagera sig och ta ut sin ilska i spelen snarare än att ägna sig åt våld ute i samhället.

En annan teori är att personer som ägnar sig åt tv-spel helt enkelt inte har tid att hamna i bråk just eftersom de inte befinner sig utomhus och dricker alkohol eller ägnar sig åt andra typer av beteenden som verkligen ökar benägenheten för våldsamt beteende.

– Oavsett hur välmenande kraven är på att begränsa tillgången till våldsamma tv-spel skulle vi ägna oss åt censur utifrån det felaktiga antagandet att spelen ger upphov till våld. Spelen kan faktiskt leda till att färre människor riskerar att utsättas för fler våldsbrott, säger Michael Ward.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt

AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".. Algoritmen från Uppsala universitet påstås ha "relativt hög precision".0 

Superplanet som flyger Arlanda–Thailand på under två timmar

Vågar du flyga?. Planet klarar 35.000 meters höjd – och har inga fönster.0 Plus

Europas megalitgravar var familjegravar

Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.. DNA-analyser från gravar på Gotland, Irland och i Skottland.0 

Sidor

Vetenskap

James Watson fortsatt hedersdoktor i Uppsala. Universitetet viker sig inte för liberala påtryckningar.0 

Här är första bilden på ett svart hål. Historiska fotona publiceras nu.0