Vänstertidningen ETC mot konkurs

Publicerad 13 juli 2018 kl 12.34

Media. Den fifflande vänstertidningen ETC har fått för högt presstöd och nu kräver Presstödsnämnden koncernen på återbetalning av 8 miljoner skattekronor. För att rädda tidningen vädjar ägarna om läsardonationer, skriver DN.

Gilla artikeln på Facebook

Höstens granskning av ETC visade att koncernen delade ut ett för högt antal så kallade gåvoprenumerationer gratis och därför inte uppfyllde kraven för upplagan som deras nivå av presstöd baserades på.

ETC ska nu återbetala 8 miljoner kronor senast den 31 augusti. ETC-koncernens grundare Johan Ehrenberg hoppas nu på att de många gånger välbeställda vänsterläsarna ska rädda koncernen, och samlar sedan en tid tillbaka in pengar för att klara av inbetalningen.

När myndigheterna inledde granskningen vägrade ETC-koncernen redovisa sina prenumerationssiffror inför granskningsföretaget TS.

– Därför gjorde TS en bedömning utifrån de prenumerationer de ansåg kunde styrkas. Då blev det så här. Och den upplaga TS anger som presstödsgrundande är den som gäller.

Hittills har läsarna samlat in 1,5 miljoner kronor, säger Johan Ehrenberg till DN.


Nyheter från förstasidan

Här hånflinar Walid efter att ha mosat ansiktet på Ingrid, 74: "Hon är rasist"

Gick till attack i tvättstugan. Nu kommer grovt kriminelle afghanen undan med några veckors fängelse – efter rasistanklagelsen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0