Alliansregeringens och Miljöpartiets lag från 2013 som ger illegala invandrare rätt till i princip kostnadsfri vård "som inte kan anstå" har lett till omfattande utgifter, som bara stigit.
Lagen omfattar inte bara akutvård utan reglerna tvingar landstingen att erbjuda tandvård, mödravård, preventivmedelsrådgivning, vård vid abort, hälsoundersökning samt subventionerade läkemedel. Illegala barn har rätt till full sjukvård.
Vården är koncentrerad i de tre storstadsregionerna, och där har kostnaderna mer än fördubblats från 90 miljoner kronor år 2014, till 197 miljoner år 2017, enligt TT.
De höga kostnaderna beror på att vården är extremt subventionerad. Ett läkarbesök kostar bara den illegala invandrarna 50 kronor och en behandling efter remiss kostar 25 kronor.
Med andra ord är det svenska skattebetalare som står för notan.
Samtidigt har antalet illegala som gömmer sig i landet ökat från 10 000-35 000 till 20 000-50 000 personer.
– Det innebär att utvecklingen kan fortsätta och kanske till och med accelerera. Den ökning vi sett hittills är nog egentligen bara ett första steg, säger Andreas Bergh, docent i nationalekonomi och välfärdsforskare vid Lunds Universitet, till TT.
De flesta besöken görs i primärvården och öppenvården, men den största kostnaden återfinns inom slutenvård och specialistvård.
Trots att Moderaterna själva drev igenom lagen om vård för illegala invandrare, har partiet på senare tid velat ta i med hårdare tag mot samma grupp. Partiet vill nu, jämte Sverigedemokraterna, begränsa illegalas rätt till vård. Illegala invandrare ska också ut ur landet, är numera budskapet. Dessa dubbla budskap kan dock skapa ett "enormt förtroendetapp" för politiker, menar nationalekonomen Joakim Ruist.