Skatten på arbete

Världens högsta skatt väntas bli minusaffär för staten

Publicerad 28 december 2015 kl 09.09

Skatt. Vid nyår införs världens högsta marginalskatt på arbete i Sverige. Men enligt Dagens Nyheter räknar flera bedömare med att färre kommer jobba mer och att regeringen därför kommer att förlora på skattehöjningarna.

Gilla artikeln på Facebook

De 2,7 miljarder kronor som väntas inflyta till statskassan i ökade skatteintäkter kan vara en felberäkning. Skattehöjningar av den typ som regeringen aviserar kan nämligen leda till att människor arbetar mindre, enligt DN:s experter.

På socialliberala Timbro tror man exempelvis att skattehöjningen kommer innebära en förlust för statskassan på minst två miljarder kronor per år, men även mer oberoende experter är skeptiska till regeringens lagändring.

Lennart Flood, professor emeritus i nationalekonomi vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet, tror att regeringen kan vänta sig "ett nollresultat" av skattehöjningen eftersom de ökade skatteintäkterna äts upp av effekterna på arbetskraftsdeltagandet.

Finansminister Magdalena Andersson tror däremot på regeringens beräkning.

– Vi använder de konventioner som vi har på finansdepartementet. Vi håller oss till reglerna. Sedan får vi utvärdera detta i efterhand och se vad det har haft för effekt, säger hon till DN.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Skatt

Studie: Sverige behöver halvera marginalskatt

Konkurreras ut av utlandet.. Nästan inga nya stora företag skapas i Sverige – på grund av bostadsmarknaden och skattetrycket.0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus