Böneutropen i Växjö

Växjö kommun: Det spelar ingen roll vilket budskap böneutropen har

Publicerad 22 mars 2018 kl 11.05

Inrikes. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Växjö kommun har nu yttrat sig om böneutropen som stadens muslimer vill anordna. Enligt nämnden har man inte tagit någon hänsyn till vilket budskap som kommer ropas ut i moskéns högtalare. Kommunen kräver bara att de håller sig inom lagom ljudnivåer.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i februari som stiftelsen Växjös muslimer lämnade in en ansökan om att få anordna böneutrop en gång i veckan från moskén i den invandrartäta stadsdelen Araby i Växjö.

Polisen begärde då in ett yttrande från Växjö kommun.

På onsdagen kom ett förslag på ett sådant yttrande. Det påpekar visserligen att böneutropet inte får överskrida de riktvärden som finns för ljudnivåer, men själva budskapet struntar man i.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har kritiserat böneutropen eftersom dess syfte enligt henne är att "proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde". 

– Vi har inte tagit någon hänsyn till ljudutsändningens innehåll och budskap, säger Tobias Adersjö (MP), ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden i Växjö kommun, till SVT.

Kommunen föreslår bland annat att moskén riktar sina högtalare på ett sätt så att de inte stör omgivningen för mycket, då det finns flera bostadshus och skolor i närheten.

Men frågan är så pass känslig att kommunen inte vågar låta en ensam tjänsteman stå för yttrandet. Därför kommer miljö- och hälsoskyddsnämnen ta upp ärendet den 27 mars, något man i normalfall inte gör. Enligt Tobias Adersjö riskerar namngivna tjänstemän att utsättas för hot och trakasserier från människor som inte alls vill ha några böneutrop i staden.


Nyheter från förstasidan

Vanligt sex kriminaliseras 1 juli

Även frivilliga samlag klassas som våldtäkt. Ett skärpt krav på "uttryckligt" samtyckesavtal införs i sommar.0 

Ekonominyheter

EU:s bolånevarning till Sverige: Äldre gynnas på ungas bekostnad

Hård kritik från EU-kommissionen.. Regeringen uppmanas införa marknadshyror, avskaffa avdragsrätten för bolån och utöka amorteringskravet som idag bara gäller nya bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Varför tillåts eliterna förstöra sina länder? Joakim Andersen om Nassim Taleb och begreppet "skin in the game".0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Celltyper bakom schizofreni hittade. "Kan ha stor betydelse för utvecklingen av nya behandlingsmetoder."0 

Kultur

Affärsracet avbokar Özz Nujen. Komikern var inbokad som "hemlig gäst".0 

Hotar dra in statliga stödet till manliga filmskapare. Nästan bara män vill bli filmregissörer.0