Var fjärde polis utsatt för hot – på ett år

Publicerad 23 september 2018 kl 11.21

Inrikes. Var fjärde polisanställd har det senaste året utsatts för olagliga eller "subtila" påverkansförsök. Bland poliser i yttre tjänst är mer än varannan drabbad, visar en färsk undersökning som Polismyndigheten låtit genomföra.

Gilla artikeln på Facebook

– Det handlar om otillåten påverkan i form av våld och hot som är brottsligt, men främst otillbörlig påverkan genom subtila hot som med dagens lagstiftning inte är kriminaliserade eller är svåra att bevisa, säger polismästare Lars Tonneman som ansvarar för undersökningen, i ett uttalande.undersökning

Av de som utsatts för olagliga påverkansförsök svarar en majoritet, 57 procent, att detta inte haft någon inverkan – men 43 procent säger att händelsen fått negativa följdverkningar i tjänsten eller för dem som privatpersoner.

En del har tvekat att genomföra någon av sina arbetsuppgifter, i enstaka fall kan det handla om att inte utföra sina arbetsuppgifter, medan andra övervägt att sluta inom polisen.

– För att upprätthålla lag och ordning är det nödvändigt att polisanställda inte kan påverkas med olika former av våld och hot. Därför måste vi agera med kraft för att förebygga sådan påverkan. Men vi måste även vidta åtgärder för att motverka att polisanställda hamnar i ett tillstånd av självcensur, säger Lars Tonneman.

Totalt 13.710 polisanställda besvarade enkäten i maj-juni 2018, vilket efter en bortfallsanalys ger en svarsfrekvens på 64 procent av dem som var i tjänst under perioden. Av samtliga svarande uppgav en majoritet – 58 procent – att de under det senaste året inte utsatts för någon form av påverkan medan 13 procent utsatts för otillåten påverkan och 21 procent för otillbörlig påverkan.

Utsattheten är dock högre bland poliser i yttre tjänst. Till exempel uppger 68 procent av ingripandepoliser att de har utsatts för otillåten påverkan.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0