Var är festen? – trög uppslutning när Sverige firar "hundra år med demokrati"

Publicerad 17 december 2018 kl 16.47

Inrikes. Den 17 december är tillfällig flaggdag, enligt ett beslut från riksdagen. Flaggorna hissas för att "fira" att Sverige blev en demokrati för exakt 100 år sedan – men det verkar som att ingen förutom makten själv känner för att delta i firandet.

Gilla artikeln på Facebook

Med märket #firademokratin på Twitter uppmärksammar regeringen, riksdagen och flera myndigheter att den svenska demokratin firar sitt hundraårsjubileum idag.

Men uppslutningen är sisådär: Av det 20-tal poster som taggats med märket kommer alla utom en från skattefinansierade personer eller organisationer, såsom Försäkringskassan, talmannen Andreas Norlén och Sveriges ambassad i Indien. Flera myndighetsinlägg om firandet har fått noll – eller inga – reaktioner.

Allmän och lika rösträtt för män infördes 1909 i riksdagens andra kammare, men det var först i valet 1921 som kvinnor för första gången fick rösta.


Nyheter från förstasidan

Populismen nu lika stor som socialdemokratin i Europa

"Det är ett historiskt skifte vi ser." Socialliberala tankesmedjan Timbros nya index nattsvart läsning för både liberaler och sossar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus