Var tredje följare på Twitter kan vara "fejk"

Publicerad 28 november 2018 kl 14.03

Media. Upp till 30 procent av alla konton på Twitter som följer kända svenska twittrare kan vara så kallade fejkkonton. Det visar en granskning som Sveriges Annonsörer har genomfört.

Gilla artikeln på Facebook

I granskningen skapades en lista bestående av 300 twittrare i Sverige, några av de största och mest inflytelserika. Sedan granskades profilernas Twitter-följare med hjälp av två olika verktyg.

Det ena verktyget, Fakers.statuspeople, visade på 30 procent fejkföljare i snitt per svensk Twitterprofil medan det andra verktyget, Twitteraudit, kom fram till andelen 24,4 procent.

– Frågan om hur mycket som är fejk online har gått varm senaste tiden. Som annonsör vill man nå äkta människor med ett äkta engagemang och jag tror att vi måste bli än mer kritiska till datan vi får och verkligen följa upp om det är riktiga individer som sett våra budskap eller om det är botar eller fejkföljare, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Sveriges Annonsörer, i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus