Var tredje följare på Twitter kan vara "fejk"

Publicerad 28 november 2018 kl 14.03

Media. Upp till 30 procent av alla konton på Twitter som följer kända svenska twittrare kan vara så kallade fejkkonton. Det visar en granskning som Sveriges Annonsörer har genomfört.

Gilla artikeln på Facebook

I granskningen skapades en lista bestående av 300 twittrare i Sverige, några av de största och mest inflytelserika. Sedan granskades profilernas Twitter-följare med hjälp av två olika verktyg.

Det ena verktyget, Fakers.statuspeople, visade på 30 procent fejkföljare i snitt per svensk Twitterprofil medan det andra verktyget, Twitteraudit, kom fram till andelen 24,4 procent.

– Frågan om hur mycket som är fejk online har gått varm senaste tiden. Som annonsör vill man nå äkta människor med ett äkta engagemang och jag tror att vi måste bli än mer kritiska till datan vi får och verkligen följa upp om det är riktiga individer som sett våra budskap eller om det är botar eller fejkföljare, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Sveriges Annonsörer, i ett pressmeddelande.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus