Ger sig på mannen i tunnelbanan.

FI-partiledare döms för mansmisshandel: "Har erkänt att hon slog"

Publicerad 12 oktober 2018 kl 13.03

Inrikes. Den förre partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, döms nu för misshandel sedan hon gett sig på en svensk man i Stockholms tunnelbana i början av året. Fria Tider har läst domen från Södertörns tingsrätt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 11 januari i år som den tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa attackerade en svensk man i Bagarmossens tunnelbana.

Kawesa hade försökt planka tunnelbanan genom att gå bakom mannen genom spärren, något han dock inte tillät.

Mannen ställde sig i vägen för Victoria Kawesa och puttade sedan tillbaka henne.

Detta gjorde uppenbarligen Kawesa arg, för hon började sparka och slå mannen, och gav fingret åt honom.

Feministen har dock hela tiden nekat till brott, och hävdat självförsvar. Den förklaringen köper dock inte Södertörns tingsrätt, som idag dömer henne till misshandel av normalgraden.

"Victoria Kawesa har erkänt att hon slog [mannen] i ansiktet och sparkade honom på benen den aktuella dagen. Hennes erkännande stöds både av [mannens] uppgifter och av övervakningsfilmen", står det i domen, där det även påpekas att mannen fick en sårskada i ansiktet.

Angående hennes invändning att hon agerat i självförsvar, konstaterar tingsrätten att mannens "handlande i den situationen, att först ställa sig i vägen för att hindra Victoria Kawesa från att passera och sedan trycka henne bakåt mot spärren för att slutligen putta tillbaka henne till den andra sidan av spärren igen, utgjorde enligt tingsrättens mening inte ett sådant brottsligt angrepp på Victoria Kawesa som gav henne rätt att utdela slag och sparkar".

Enligt rätten var det dessutom Victoria Kawesas agerande att smita förbi spärren på mannens SL-kort som var orsaken till tumultet.

"Även om [mannens] åtgärd att ställa sig i vägen för Victoria Kawesa och sedan putta över henne till den andra sidan spärren hade utgjort ett brottsligt angrepp var detta angrepp avslutat när Victoria Kawesa hamnade på den andra sidan spärren. [Mannen] stod då stilla på sin sida av spärren. Ingenting tydde på att han var på väg efter Victoria Kawesa. Victoria Kawesa trängde sig emellertid förbi dörrarna igen och gick till angrepp mot [mannen] flera gånger med slag och sparkar."

Kawesa påstod även att mannen ska ha sagt "håll käften din smutsiga negerhora", något som han förnekat och som det saknas vittnen för.

"Oavsett hur det förhåller sig med det så är ärekränkning ett brott som faller utanför nödvärnsområdet vilket nämnts ovan", skriver rätten.

Enligt Södertörns tingsrätt är misshandel ett brott där straffet normalt ska bestämmas till fängelse. Men på grund av de begränsade skadorna på brottsoffret, väljer rätten i stället villkorlig dom och 120 dagsböter á 300 kronor. Victoria Kawesa ska betala sammanlagt 36.000 i dagsböter samt 2.395 kronor för offrets förstörda glasögon. Hon slipper dock betala det begärda skadeståndet på 5.000 kronor för sveda och värk, eftersom mannens skador var relativt lindriga.

Då Kawesa döms för brott med fängelse i straffskalan ska hon även betala 800 kr till brottsofferfonden.

I skrivande stund har inga etablerade medier skrivit om den fällande domen.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0