Vinterkräksjukan slår nu influensan

Publicerad 17 februari 2019 kl 10.44

Inrikes. Vinterkräksjukan når nya toppnoteringar i år med 40 procent fler sjukanmälningar än under 2018 samtidigt som influensan minskar med 25 procent. Det visar sjukskrivnings­statistik från Previa för vecka 1-6 i år jämfört med förra året.

Gilla artikeln på Facebook

Previas sjuksköterskor har sedan januari tagit emot nästan 60.000 samtal från personer som insjuknat.

De noterar att vinterkräksjukan har ökat med 40 procent i år jämfört med 2018 – samtidigt som sjukskrivningar för influensa har minskat med 25 procent. I övrigt har man tagit emot en högre andel förkylningsanmälningar än i fjol.

– Vinterkräksjukan ser ut att nå sin topp just nu medan influensan troligtvis fortsätter att öka något under några veckor till med en tillfällig nedgång under sportloven, säger Lennart Sohlberg, analytiker och hälsoekonom på Previa, i ett pressmeddelande.

Statistiken och underlaget kommer från Previa Sjuk & Frisk som är Sveriges mest omfattande statistik- och analysverktyg som omfattar både kort- och långtidsfrånvaro. Drygt 170.000 personer på 410 företag är anslutna till verktyget. Statistiken visar anmälda sjukskrivningar i år från vecka 1 till och med vecka 6 jämfört med samma period 2018.

– Antalet personer som vabbar ligger på samma höga nivåer som i fjol, trots att sjukanmälningar om influensa är lägre nu. Anledning till detta är troligtvis att vinterkräksjukan är mer omfattande och kräver större omvårdnad, säger Lennart Sohlberg.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.