Ebolautbrottet i Afrika
Det pågående ebolautbrottet i Västafrika är fortsatt utom kontroll.

1,4 miljoner kan komma att smittas av ebola

Publicerad 24 september 2014 kl 12.36

Utrikes. Det pågående ebolautbrottet i Västafrika riskerar att smitta 1,4 miljoner människor fram till januari nästa år, skriver en rad amerikanska forskare i en rapport som publicerades inatt.

Gilla artikeln på Facebook

Rapporten, som den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC står bakom och som är undertecknad av nio doktorer, läkare, veterinärer och medicinvetare, målar upp ett dystert framtidsscenario.

Bland annat förutspår forskarna, utifrån data som var tillgängliga i slutet av augusti, att Liberia och Sierra Leone kommer att ha 8.000 kända ebolafall och ytterligare 13.000 ej inrapporterade fall av ebola den sista september i år. Om trenden därefter håller i sig varnar forskarna för att de båda länderna kommer att ha drabbats av 550.000 kända ebolafall fram till 20 januari nästa år, samt ytterligare 850.000 fall som inte sjukvården känner till.

De två hårt eboladrabbade länderna hade den 20 september hunnit rapportera in över 5.100 fall av ebola och i en annan rapport från förra veckan konstaterades samtidigt att 143 nya ebolafall rapporterats in under en enda dag – något som tyder på att forskarnas prognoser dessvärre pekar i rätt riktning.

Men det finns även hopp i forskarnas rapport. Genom att trappa upp en pågående internationell hjälpinsats i regionen hoppas man kunna bryta den eskalerande trenden och stoppa ebolavirusets snabba spridning. För att en sådan insats ska kunna bli riktigt effektiv krävs dock att afrikanerna själva engagerar sig och följer de uppmaningar de får från internationella hjälparbetare och lokala hälsovårdsmyndigheter. Bland annat pekas begravningar av dem som dött i ebola ut som en stor smittorisk då många släktingar till den avlidne samlas och på olika sätt utsätts för smittorisk.


Nyheter från förstasidan

Inget redaktionsstöd till medier som sprider "desinformation"

Reglerna ändras efter att alternativmedier fått bidrag. Medier som sprider "desinformation" eller "vilseleder kring vetenskap" blir utan stöd.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0