215 000 kronor insamlat till åtal mot Expressen

Publicerad 17 december 2013 kl 01.46

Inrikes.På onsdagen hängde tidningen Expressen ut flera privatpersoner som hade hamnat i vänsterextrema Researchgrupppens åsiktsregister efter att ha skrivit anonyma kommentarer på Fria Tider, Avpixlat och Exponerat. Nu har sajternas läsare samlat in 215.000 kronor för att väcka ett enskilt åtal mot tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson.

Gilla artikeln på Facebook

Insamlingen ska täcka rättegångs­kostnaderna vid en eventuell förlust, vilka kan uppgå till hundratusentals kronor vid förtalsprocesser enligt tryckfrihets­förordningen. I vissa fall har privatpersoner dömts att betala över en halv miljon kronor efter att ha valt att åtala etablerade medier för förtal.

En erfaren processjurist som Fria Tider har varit i kontakt med säger att mellan 300 000 och 400 000 kronor kan vara en lämplig nivå om man vill undvika betydande ekonomiska risker. Mycket beror dock på vilken rättsskydds­försäkring de uthängda privatpersonerna har och hur mycket denna kan täcka.

– Vi kommer att fortsätta insamlingen tills någon av dem känner sig bekväma med att ställa sig bakom ett åtal, säger Widar Nord på Fria Tider.

Han vill inte spekulera i när insamlingen kan vara klar men understryker att alla som har donerat något har rätt att få tillbaka de eventuella pengar som blir över. Det kan också hända att de som har stöttat insamlingen får tillbaka allt.

– Så kan bli fallet om Expressen döms att betala rättegångskostnaderna i målet eller om åtal av någon anledning inte kan väckas. Om Justitiekanslern väcker åtal så står staten för rättegångskostnaderna och i så fall kommer vi också att betala tillbaka samtliga medel som allmänheten har bidragit med i målet, säger Widar Nord.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0