215 000 kronor insamlat till åtal mot Expressen

Publicerad 17 december 2013 kl 01.46

Inrikes.På onsdagen hängde tidningen Expressen ut flera privatpersoner som hade hamnat i vänsterextrema Researchgrupppens åsiktsregister efter att ha skrivit anonyma kommentarer på Fria Tider, Avpixlat och Exponerat. Nu har sajternas läsare samlat in 215.000 kronor för att väcka ett enskilt åtal mot tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson.

Gilla artikeln på Facebook

Insamlingen ska täcka rättegångs­kostnaderna vid en eventuell förlust, vilka kan uppgå till hundratusentals kronor vid förtalsprocesser enligt tryckfrihets­förordningen. I vissa fall har privatpersoner dömts att betala över en halv miljon kronor efter att ha valt att åtala etablerade medier för förtal.

En erfaren processjurist som Fria Tider har varit i kontakt med säger att mellan 300 000 och 400 000 kronor kan vara en lämplig nivå om man vill undvika betydande ekonomiska risker. Mycket beror dock på vilken rättsskydds­försäkring de uthängda privatpersonerna har och hur mycket denna kan täcka.

– Vi kommer att fortsätta insamlingen tills någon av dem känner sig bekväma med att ställa sig bakom ett åtal, säger Widar Nord på Fria Tider.

Han vill inte spekulera i när insamlingen kan vara klar men understryker att alla som har donerat något har rätt att få tillbaka de eventuella pengar som blir över. Det kan också hända att de som har stöttat insamlingen får tillbaka allt.

– Så kan bli fallet om Expressen döms att betala rättegångskostnaderna i målet eller om åtal av någon anledning inte kan väckas. Om Justitiekanslern väcker åtal så står staten för rättegångskostnaderna och i så fall kommer vi också att betala tillbaka samtliga medel som allmänheten har bidragit med i målet, säger Widar Nord.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0