50 våldsgäng i Stockholm – rekryterar på ungdomsgårdar

Publicerad 10 februari 2020 kl 13.20

Inrikes. Det finns 50 kriminella gäng bara i Stockholm. De flesta är kopplade till den lokala orten. De är tungt beväpnade och bråkar om knark, visar en kartläggning av Mitt i.

Gilla artikeln på Facebook

Under 2019 skedde det 98 skottlossningar bara i Stockholms län. 17 personer dödades och 36 skadades. Dessutom inträffade det 31 bombdåd i regionen.

Två tredjedelar av gängen i Stockholm är lokala kriminella nätverk kopplade till ett specifikt område, framför allt getton.

"Det är inte ovanligt att medlemmarna jobbar på fritidsgårdar eller skolor för att få kontakt med ungdomar", skriver Mitt i och påpekar att de kriminella betraktas som förebilder ute i förorten.

De flesta medlemmar är också tonåringar, inte sällan under 16 år.

Konflikterna handlar oftast om knarkhandel och gängen är tungt beväpnade med automatvapen. Men gängen utnyttjar också företag för att finansiera sin verksamhet.

Dessutom har det börjat ske en växelverkan mellan MC-gäng och förortskriminella. Till exempel har 35-åringen som sitter häktad för Östermalmsbomben i januari kopplingar till både Bandidos och det lokala så kallade Bredängsnätverket.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0