50 våldsgäng i Stockholm – rekryterar på ungdomsgårdar

Publicerad 10 februari 2020 kl 13.20

Inrikes. Det finns 50 kriminella gäng bara i Stockholm. De flesta är kopplade till den lokala orten. De är tungt beväpnade och bråkar om knark, visar en kartläggning av Mitt i.

Gilla artikeln på Facebook

Under 2019 skedde det 98 skottlossningar bara i Stockholms län. 17 personer dödades och 36 skadades. Dessutom inträffade det 31 bombdåd i regionen.

Två tredjedelar av gängen i Stockholm är lokala kriminella nätverk kopplade till ett specifikt område, framför allt getton.

"Det är inte ovanligt att medlemmarna jobbar på fritidsgårdar eller skolor för att få kontakt med ungdomar", skriver Mitt i och påpekar att de kriminella betraktas som förebilder ute i förorten.

De flesta medlemmar är också tonåringar, inte sällan under 16 år.

Konflikterna handlar oftast om knarkhandel och gängen är tungt beväpnade med automatvapen. Men gängen utnyttjar också företag för att finansiera sin verksamhet.

Dessutom har det börjat ske en växelverkan mellan MC-gäng och förortskriminella. Till exempel har 35-åringen som sitter häktad för Östermalmsbomben i januari kopplingar till både Bandidos och det lokala så kallade Bredängsnätverket.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fyra döda i bilolycka – film sprids på nätet

Polisen: "Vidrigt." Den som filmade olyckplatsen i Göteborg riskerar fängelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Inrikes

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art

Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Greta klimatskolkade med kriminell rappare

"En oväntad vänskap.". Gangsterrappare stod för underhållningen under Fridays for future på Södermalm.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0