58 personer åtalas efter jätteutredning mot kriminellt nätverk

Publicerad 2 mars 2021 kl 14.03

Inrikes. Idag väcktes åtal mot sammanlagt 58 personer efter en omfattande utredning mot ett kriminellt nätverk verksamt i Uppsala. Nätverket misstänks bland annat ha planerat ett bombdåd mot polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Åtalet rör storskalig försäljning av narkotika och hantering av illegala skjutvapen och sprängmedel. I ärendet finns beslag av över 100 kilo sprängmedel, ett flertal illegala vapen och en stor mängd narkotika.

Utredningen består av cirka 16.000 sidor och bland annat innehåller material från den krypterade telefontjänsten Encrochat.

Den 20 maj 2020 stoppade polisen en personbil i Uppsala, föraren av bilen misstänktes för rattfylleri under påverkan av narkotika. Vid en efterföljande husrannsakan i en lägenhet i Uppsala fann polisen ett illegalt skjutvapen, narkotika, sprängmedel, en färdigapterad sprängladdning och en elektronisk fjärrutlösare. Lägenhetsinnehavaren och flertalet andra personer greps samma natt, vilket blev starten på en mycket omfattande utredning och spaningsarbete mot ett kriminellt nätverk i Uppsala.

Under utredningen har misstanke uppstått om att det kriminella nätverket planerat ett sprängdåd riktat mot polisen. Misstanken grundar sig på flera olika utredningsuppgifter, bland annat information från den krypterade telefontjänsten Encrochat. Flera personer är på grund av detta misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott.

Flera personer är misstänkta för grova vapenbrott efter att olika illegala vapen, automatvapen och pistoler, har tagits i beslag under utredningen.

Narkotikaförsäljningen misstänks ha inbringat stora summor pengar och det framgår av bevisningen att nätverket har haft tillgång till kontanter i stor omfattning.

Förutom de 17 som häktats för grova brott väcks också åtal mot ett stort antal misstänkta köpare av narkotika och flera personer som misstänks för penningtvätt. Majoriteten är sedan tidigare ostraffade.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0