AFS vill ställa upp i kyrkovalet – stoppas av Svenska kyrkan

Publicerad 10 september 2020 kl 12.25

Inrikes. Alternativ för Sveriges ansökan om att bilda nomineringsgrupp till kyrkovalet förväntas avslås av kyrkostyrelsen, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra veckan som nationalistpartiet Alternativ för Sverige sade man planerar ställa upp i kyrkovalet nästa år.

Men nu hävdar AFS att Svenska kyrkan förbjuder partiet att kandidera.

"Trots att valkansliet och rättschefen rekommenderar bifall på ansökan, valde kyrkostyrelsen att blockera registreringen. Detta motiverar kyrkostyrelsen med att de tycker att 'Alternativ för Sverige' är för likt 'Borgerligt alternativ', en bedömning som inte tjänstemännen delar. Slutgiltigt beslut av kyrkostyrelsen fattas i oktober", skriver AFS.

– Svenska kyrkans beslut är givetvis politiskt motiverat och har ingenting med någon förväxlingsrisk att göra, säger partiledaren Gustav Kasselstrand i en kommentar.

– Inför riksdagsvalet 2018 ansåg både Valmyndigheten och Valprövningsnämnden att det inte fanns någon förväxlingsrisk mellan Alternativ för Sverige och ett litet lokalt parti vid namn Alternativet. Svenska kyrkan gör dock bedömningen att två betydligt mer skilda namn som Alternativ för Sverige och Borgerligt alternativ är så lika att de förväxlas. Det är uppenbarligen ett svepskäl. Det finns ingen som helst förväxlingsrisk mellan namnen. I så fall är det betydligt större likhet mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, eller Frimodig kyrka och Fria liberaler i Svenska kyrkan.

Enligt Kasselstrand handlar det om att kyrkan blivit en vänsterideologisk rörelse som inte vill ha med AFS att göra.

– Det här är precis anledningen till att Alternativ för Sverige behövs i Svenska kyrkan. Istället för att vara en folkkyrka för alla svenskar, har det idag blivit en lobbyorganisation för politiskt korrekta aktivister. Kyrkan förknippas idag mer med Pride och HBTQ, invandring och islamisering, än med kristendom och tradition. Det har varit förödande för kyrkan. Medlemsantalet sjunker eftersom människor inte kan identifiera sig med en kyrka som blivit socialdemokraternas lekstuga.

– Vi har samlat in stödförklaringar av tillräckligt många medlemmar i Svenska kyrkan. Nu underkänner kyrkan alltså sina egna medlemmars rätt att få forma organisationen. De vet att Alternativ för Sverige skulle ha stora möjligheter att bli invalda i kyrkomötet.

Kyrkostyrelsens beslut kommer att överklagas till kyrkans valprövningsnämnd.

Kyrkostyrelsen består av 14 ledamöter och leds av ärkebiskop Antje Jackelén. Vice ordförande är Wanja Lundby-Wedin från Socialdemokraterna.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0