Stefan Löfven (S) vill sitta kvar. Men kommer det bli så?

Alltfler tror att Löfven kommer avgå

Publicerad 14 februari 2020 kl 18.07

Inrikes. Själv har Stefan Löfven upprepade gånger sagt att han inte vill avgå. Han tänker leda Socialdemokraterna i valrörelsen 2022. Fler börjar dock tvivla på att så kommer ske.

Gilla artikeln på Facebook

Så sent som i gårdagens Expressen försäkrade Stefan Löfven att han inte tänker avgå som partiledare för Socialdemokraterna.

Tidningen påpekade att "många" S-debattörer sagt att han kommer avgå vid partikongressen 2021.

Löfven svarade med ett flin och kallade prat om avgång för "spekulationer" från personer som inte vet någonting.

– Men jag vet vad som händer. Jag vill fortsätta för att det är så otroligt mycket kvar att göra, säger han till Expressen. Vi ska fortsätta knäcka gängbrottsligheten, vi ska ha ett säkert, tryggt och starkt Sverige.

Samtidigt låter han inte lika självsäker längre, och förklarar att han står till partiets "förfogande". Det är nämligen kongressen som avgör om han fortsätter.

På fredagen rapporterar även Aftonbladet att alltfler inom Socialdemokraterna ifrågasätter Löfvens lämplighet som partiledare. Partiet har ju rasat som en sten i opinionen.

Anders Rubin, kommunalråd för Socialdemokraterna i Malmö, är säker på vad som kommer hända med partiledaren.

– Han kommer avgå under mandatperioden. Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger S-toppen till Aftonbladet.

Enligt Rubin har Löfven tryckt ned partiets egna intressen för att kunna sitta kvar vid makten. Januariavtalet har gjort att Socialdemokraterna inte längre har en egen klar politik, anser han.

Även Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn, tycker att januariöverenskommelsen har gjort det svårt att förklara för väljarna vad S egentligen är för parti och vad det står för.

Löfven har alltså inte lyckats tysta diskussionerna om hans avgång, påpekar Aftonbladet.

Med anledning av detta skriver S-debattören Göran Greider på Twitter idag:

"AB driver tesen att Löfven planerar att avgå. Så mycket är klart, tror jag, att han inte leder partiet i nästa valrörelse - han är en kämpe, ofta orättvist förtalad, men är märkt av JA. Troligen går han före kongressen 21. Kanske Kp Thorvaldsson efterträder?"


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.