Ebolautbrottet i Afrika
Brittiska UD bygger ebolaklinik i Sierra Leone.

Amerikansk sjuksköterska trotsar ebolakarantän

Publicerad 30 oktober 2014 kl 17.27

Utrikes. Den amerikanska sjuksköterskan Kaci Hickox utmanar de amerikanska myndigheterna genom att trotsa den ebolakarantän som hon ålagts.

Gilla artikeln på Facebook

© University of Texas

Sjuksköterskan Kaci Hickox trotsar sin ebolakarantän.

Hickox har arbetat som sjuksköterska i Sierra Leone för Läkare utan gränser, där hon har vårdat ebolasjuka patienter. När hon reste tillbaka till USA förra helgen ålades hon en 21 dagar lång karantän som hennes hemstat Maine infört av säkerhetsskäl för alla som reser till USA från de ebolahärjade länderna – en karantän hon öppet gått ut och sagt att hon inte tänker respektera.

Hickox anser att karantänen saknar vetenskaplig grund och baseras på en obefogad rädsla för hur ebolaviruset smittar.

– Jag är inte beredd att stå här och låta mina medborgerliga rättigheter kränkas när det inte är vetenskapligt motiverat, berättade hon för journalister igår kväll.

Uttalandet gjordes vid en pressträff som hon höll utanför sitt hem i Fort Kent på gränsen till Kanada, där hon enligt regelverket egentligen ska sitta i karantän. I samband med pressträffen tog hon dessutom journalister i hand, något hon alltså inte får göra förrän efter 10 november när hennes karantän löper ut. Vidare fotograferades hon under dagen idag av ett pressuppbåd när hon tillsammans med sin pojkvän tog en en timme lång cykeltur utanför samhället.

I det lilla samhället, med sina knappt 4.000 invånare, uppges många vara rädda och oroliga över Hickox närvaro och att hon inte respekterar myndigheternas uppmaningar. Genom sitt agerande utmanar hon myndigheterna i delstaten som tagit hennes fall till domstol i syfte att få fram ett tvångsomhändertagande av henne för att sätta henne i karantän.

Trots att det är osannolikt att Hickox är smittad, hon har flera gånger testats negativt sedan hon kom hem till USA, vill de amerikanska myndigheterna i Maine inte ta några risker när det handlar om ebola. Det kan nämligen ta flera veckor innan nivåerna av ebolavirus är så pass höga i kroppen att de ger utslag vid ett test.

Närmare 14.000 människor har bekräftats smittade av ebola sedan ebolaepidemin bröt ut i Västafrika i december förra året och av dessa har över 5.000 omkommit. Världshälsoorganisationen WHO tror dock att det finns ett stort mörkertal och att det verkliga antalet smittade och döda kan vara mellan två och tre gånger så många.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Rätt till vapen blir del av tjeckisk grundlag

Krafttag mot inskränkningsförsök från EU-håll.. Nu får tjeckerna en konstitution med rätt att bära vapen.0 

Orbán låter folket rösta om antipedofillagen

Efter aggressiva EU-responsen.. Ungerska väljarna får svara på fem frågor.0 

Israel kräver bojkott av Ben & Jerrys

Sätter press på USA-delstaters guvernörer.. Uppmanas "vidta relevanta åtgärder" mot glasstillverkaren.0 

Kritikförbud stred mot USA-konstitution

Journalist vann mot delstatsuniversitet.. Oförenligt med grundlagen förbjuda uppmaningar till bojkott av Israel.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0