Foto: Antonio Melina/Agência Bras.

Angola förbjuder islam – river moskéer

Publicerad 25 november 2013 kl 16.52

Inrikes.Som första land i världen tar nu Angola steget ut och förbjuder islam, enligt lokala nyhetskällor. Regeringen förbereder sig också på att riva landets moskéer.

Gilla artikeln på Facebook

– Processen att legalisera islam har inte godkänts av justitiedepartementet. Deras moskéer kommer att stängas tills vidare, meddelade den angolanska kulturministern Rosa Cruz E Silva på fredagen, enligt onislam.net.

Hon underströk att islam bara är en av nästan 200 religiösa sekter som regeringen betraktar som "olagliga" eftersom de strider mot "den angolanska kulturens seder och bruk".

Förbudet har också att göra med att regeringen är rädd för att Angola ska drabbas av samma problem med radikal islam som många andra afrikanska länder lider av.

– Det här innebär slutet på det islamska inflytandet i vårt land, konstaterade Angolas president José Eduardo dos Santos på söndagen, enligt tidningen Osun Defender.

Det officiella tonläget mot islam har den senaste tiden hårdnat rejält, och i oktober jämnade myndigheterna en moské i huvudstaden Luanda med marken. En annan moské fick sin minaret nedmonterad.

Islam är en minoritetsreligion i Angola. Totalt beräknas det finnas 80.000–90.000 muslimer i landet, varav en stor del utgörs av invandrare från västra Afrika.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

M mobiliserar mot Hanif Bali

Kristersson: Såhär beter vi oss inte. Lovar Aftonbladet "mycket allvarligt" samtal med partikollegan.0 

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0