Antalet vargar i Sverige ökar kraftigt

Publicerad 3 juni 2020 kl 12.25

Inrikes. Resultatet från den senaste inventeringen visar att det finns cirka 365 vargar i Sverige. Det är en tydligt större stam jämfört med förra vinterns uppskattning, som visade cirka 300 vargar.

Gilla artikeln på Facebook

Det totala antalet vargar i Skandinavien vintern 2019/20 beräknas till cirka 450 vargar, varav cirka 365 i Sverige.

– Inventeringen visar att vargstammen nu ligger över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg i Sverige, säger Andreas Zetterberg, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett uttalande.

Värmlands län har även i år flest vargrevir men det är framförallt i Dalarna och Gävleborgs län som ökningen har skett i form av fler revir med familjegrupper jämfört med vintern innan. Dessutom har den första vargföryngringen i Östergötlands län i modern tid konstaterats.

– Antalet vargar påverkar hur vargstammen kan förvaltas. Naturvårdsverket kan nu börja jobba med att se om det är möjligt att överlåta rätten för beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0