"Det inre av Rapadalen är Laponias hjärta, som när jag tog den här bilden var klädd i oktobers brinnande färgskrud", säger Peter Hanneberg. Fotot har publicerats i National Geographic.

Årets naturfotograf utsedd

Publicerad 27 maj 2020 kl 21.20

Inrikes. Peter Hanneberg har utnämnts till årets naturfotograf 2019 av Naturvårdsverket. Stipendiet delas ut för det 29:e året i rad och prissumman är 25.000 kronor.

Gilla artikeln på Facebook

© Jame Marajan

Peter Hanneberg på Borneo.

̶– Peter Hanneberg får stipendiet för att han med naturfotot som redskap under mer än 40 år skickligt och tongivande har arbetat för att öka kännedomen om och känslan för naturen och miljön i Sverige och i världen. Han har med sina naturtroget berättande bilder och egna texter starkt bidragit till att hävda naturvårdens intressen och skyddet av värdefull natur, senast med boken Öar, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett uttalande.

Peter Hanneberg är författare, journalist, fotograf samt biolog. Sedan fyra decennier är han verksam som natur- och reseskildrare och miljödebattör för många tidningar. Han har gett ut ett tiotal böcker, har vunnit WWF:s Pandapris tre gånger och erhöll Sveriges Ingenjörers miljöpris för journalister 2001. Sedan 2005 är han aktiv som personligt invald ledamot i WWF:s Förtroenderåd.

– Under alla år som natur- och miljöinriktad journalist har fotografin varit med som en viktig parallell profession som ofta förstärkt det skrivna ordet och dess naturvårdsbudskap. Att Naturvårds­verket nu finner mig värdig deras prestigefyllda utmärkelse, är ett erkännande från rikets främsta miljöinstans som ökar min yrkesstolthet, säger pristagaren Peter Hanneberg.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset som Årets naturfotograf till "en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige".


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ännu en brandattack mot kyrkan i Tensta

Andra angreppet mot 1100-talskyrkan på några dagar. "Jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.