Jean-Claude Arnault,

Arnault: "Fasansfullt – hela mitt liv förstört"

Publicerad 14 november 2018 kl 16.01

Lag & Rätt. Idag var den sista dagen i hovrättens förhandlingar i våldtäktsmålet mot den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som anser sig vara utsatt för ett rättsövergrepp.
– Jag är anklagad för något jag inte gjort. Det är fasansfullt för mig, hela mitt liv är förstört, sade Arnault i rätten enligt SR.

Gilla artikeln på Facebook

Kvinnan som är målsägande har uppgett att hon i oktober 2011 frivilligt gick hem till Arnault för att ha sex med honom. När hon skulle ge honom oralsex höll han dock fast hennes huvud, hävdar kvinnan, vilket enligt åklagaren utgjorde en våldtäkt.

Tre veckor efter det första tillfället gick kvinnan återigen frivilligt hem till Jean-Claude Arnault och sov hon över hos honom i hans säng. Då blev hon, hävdade åtminstone åklagaren, våldtagen en gång till.

En kort tid senare, i januari 2012, reste kvinnan till Paris och bodde flera nätter hos Arnault i hans lägenhet där.

Jean-Claude Arnault förnekar att han har hållit fast kvinnans huvud och det saknas helt bevisning för att han har gjort det. I svenska våldtäktsmål krävs dock inte samma bevis som i vanliga rättegångar, utan det räcker med att kvinnan beskriver händelsen detaljrikt och att hennes berättelse inte är motbevisad av den övriga utredningen i målet, så ska den anses så trovärdig att det kan läggas till grund för bedömningen av skuldfrågan. Genom den omvända bevisbördan anses de flesta åtal för våldtäkt styrkta bortom rimligt tvivel, trots att det i många fall helt saknas direkta bevis.

Den 1 oktober dömdes kulturprofilen av en enig tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt. Enligt domen skulle han också betala och 115.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Domen överklagades till hovrätten, som idag hade sin sin tredje och sista förhandlingsdag i målet. Arnaults fru Katarina Frostenson, som är ledamot i Svenska akademien, var på plats som nytt vittne.

Kulturprofilen anmäldes för våldtäkt efter att Dagens Nyheter i samband med den feministiska metoo-kampanjen i november 2017 publicerade en artikel där 18 kvinnor uppgavs ha utsatts för övergrepp av den idag 72-årige fransmannen. En kvinna berättade exempelvis att Arnault hade vidrört hennes örsnibbar när han samtalade med henne i samband med en fest.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Gruppvåldtagna 13-åringen

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Lag & Rätt

Publicerade filmen från Christchurch – döms till fängelse

Fälls för "yttrandefrihetsbrott" för publiceringen på Nordfront.. Tingsrätten: "En inskränkning i yttrandefriheten som är nödvändig i ett demokratiskt samhälle."0 

Sveriges unga muslimer tvingas återbetala statsbidrag

"Brustit i kravet att respektera demokratins idéer.". Organisationen ska ha gått att knyta till personer med kritiska åsikter om både judar, Israel och homosexuella män.0 

Sidor

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0