Treårige Aylans död

Aylan, 3, dog för att pappa ville ha gratis tandvård i Sverige

Publicerad 4 september 2015 kl 13.55

Utrikes. I dagarna har västerländska medier publicerat bilder på den treårige pojken Aylan Kurdi, som drunknade utanför Turkiets kust på väg till EU. Men nu framkommer det att den syriska flyktingfamiljen redan var etablerad i Turkiet och att orsaken till deras resa var att pappan ville ha gratis tandvård i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Aylan dog tillsammans med sin mor och femårige storebror när en båt kapsejsade på väg från turkiska Bodrom till den grekiska ön Kos.

Igår publicerade en rad svenska medier bilder på den drunknade treåringen. Bilderna har använts som argument för att EU inte gör tillräckligt för att hjälpa syrier på flykt.

Men nu framkommer att familjen redan sedan tre år tillbaka hade fått en fristad i Turkiet, där pappan jobbade som frisör. Anledningen till att de valde att försöka ta sig vidare in i Europa var att pappan ville laga sina trasiga tänder.

Enligt CNN var slutdestinationen Sverige, där illegala invandrare enligt en överenskommelse mellan den förra regeringen och Miljöpartiet har rätt till gratis tandvård på skattebetalarnas bekostnad.

Pappans syster, som är bosatt i Kanada, berättar för Sky News att den ursprungliga planen var att familjen skulle försöka ta sig dit från Turkiet för att få tandinplantat där. Men när den planen misslyckades bestämde de sig istället för att försöka ta sig illegalt till Europa. Enligt CNN, som talat med pappan Abdullah Kurdi, siktade han på att ta sig till Sverige.

Familjen lastades ombord på en gummibåt. Ingen av passagerarna hade livväst och båten började ta in vatten bara några hundra meter från land.

I Sverige har såväl Aftonbladet som Expressen startat kampanjer för att få fler läsare på grund av tragedin – "Vi hjälper" respektive "Jag vill hjälpa".

Tonläget är mycket högt. Bilderna får bland annat Expressens Lars Lindström att varna för att en ny Förintelse kan vänta i Europa om vi inte öppnar våra gränser.

"Jag ryser, och alla som tror att Europa har lärt sig läxan efter Förintelsen får tänka om", skriver han.


Nyheter från förstasidan

Svenskägt fartyg kvar i Iran

Stena Impero fast i ökenlandet. Tre ryssar i kvarhållna besättniingen – Moskva kan ingripa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0