Dekanus Jonas Ebbesson kämpar för ökad mångfald.

Bilder på "vita manliga professorer" togs ner – och ersattes av mångfaldstavlor

Publicerad 24 juli 2015 kl 20.05

Inrikes. Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet har beslutat sig för att byta ut alla konstverk i Fakultetsrummet och Rättegångssalen. Anledningen är att tavlorna skildrar "äldre vita manliga professorer" och därför inte lever upp till fakultetens nya mångfaldskrav.

Gilla artikeln på Facebook

Dekanus Jonas Ebbesson medger visserligen att samtliga professorer vid fakulteten fram till 1970-talet var vita män och att "flera av dem har haft stor betydelse för den rättsvetenskapliga forskningen".

Men nu har han i feminismens och antirasismens namn ersatt dem med tavlor som istället hyllar "mångfalden".

– Vi hade även en byst i Fakultetsrummet, på en av de professorer som hårdast engagerade sig emot att Sveriges första kvinnliga juris doktor, Elsa Eschelssons, skulle få bli professor för drygt 100 år sedan. Skönt att den nu är borta från Fakultetsrummet, säger Ebbesson.

De nya, politiskt korrekta verken har valts ut av Statens konstråd i samverkan med en arbetsgrupp bestående av Jonas Ebbesson, dåvarande prefekten professor Peter Melz, professor Marianne Levin och kursadministratören Agita Akule Larsson. Kostnaderna bärs av skattebetalarna.

Ett av de nya så kallade konstverken skildrar en "regnbågsälg", som ser ut så här:

Jonas Ebbesson har under sin tid som dekanus engagerat sig hårt för att införa olika typer av politiskt korrekta arrangemang för fakulteten. Hösten 2013 antogs en plan som slår fast att ”fakultetens verksamhet ska präglas av mångfald, öppenhet och tolerans”. Ebbesson har också ett "mångfaldsprojekt" som går ut på att minska andelen svenskar bland juriststudenterna.

– Jurister är överrepresenterade i samhällets olika maktsfärer och det är viktigt att juristkåren återspeglar hur samhället ser ut. För det fordras också mångfald bland studenterna på Juristprogrammet, sade han i maj förra året.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tre döda i tågolycka i Skottland

Sex till sjukhus. Jordskred tros ligga bakom svåra tågolyckan.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0