SR:s förklaring om BMW-burna tiggare: Vi intervjuade en annan rom vid samma tid på samma plats med samma namn men vem han är kan vi inte säga

Av Widar Nord den 19 december 2014 kl 20.00

Den romske tiggare som SR intervjuade i ett gripande reportage om fattigdom i Umeå äger inte alls bilar för flera hundra tusen kronor, hävdar Sveriges Radio. Istället säger SR att man har intervjuat en annan rom vid samma tid, på samma plats med exakt samma namn som den bilägare som Fria Tider avslöjade igår. Men vem denne mystiske icke-bilägare är kan man inte berätta.

Igår kunde Fria Tider avslöja att den tiggarfamilj som P4 Västerbotten har skildrat i flera gripande reportage inte är så fattig som reportagen gör gällande. Enligt uppgifter från Transportstyrelsen äger nämligen en av familjemedlemmarna bilar för flera hundra tusen kronor.

Idag publicerar P4 en kommentar till Fria Tiders uppgifter. Tonläget i kommentaren får den att framstå som en dementi, men i sak bekräftar Sveriges Radio istället uppgifterna i Fria Tiders artikel.

"Det finns ingenting som tyder på att de två kusiner som P4 Västerbotten intervjuat ett antal gånger äger några bilar", skriver statsradion. Vad man däremot inte nämner är att Fria Tiders artikel inte handlade om några "kusiner", utan om den tiggarfamilj som driver ett zigenarläger utanför Umeå. Att flera medlemmar i tiggarfamiljen äger bilar bekräftar SR nu in sin artikel:

"En av dem - som vi inte intervjuat - äger sju fordon: 4 avställda husvagnar, en Volvo från 1997, en Renault från 1998, samt en BMW från 2004", skriver SR.

Enligt SR har denna icke-identifierade tiggare visserligen "exakt samma namn" som den person som man intervjuat i sitt reportage. Men ändå känner sig SR tydligen tvärsäkra på att dessa personer inte är identiska.

Hur tvärsäkra SR är går naturligtvis inte att veta – den påstådda personen finns inte i folkbokföringsregistret. Vad vi däremot vet är att de dyra bilarna har varit parkerade utanför tiggarfamiljens läger under långa perioder denna höst. Nedanstående bilder är tagna med en månads mellanrum under oktober och november – alltså under samma tid som SR besökte tiggarlägret för att göra sitt gripande fattigdomsreportage.

På bilderna syns inte bara den BMW-ägande tiggarens bilar, utan också en bil som vid en slagning på dess registreringsnummer visar sig tillhöra den OKQ8-mack som ligger alldeles intill tiggarfamiljens läger. Ett flygfoto från Hitta.se visar tydligt var macken ligger och var bilarna är fotograferade.

Den BMW och Volkswagen som syns på bilderna är alltså, enligt Transportstyrelsen, skrivna på en person med samma för- och efternamn som den tiggare som SR intervjuade på samma plats vid samma tidpunkt som bilderna togs.

Det vore milt uttryckt osannolikt om SR:s märkliga förklaring var korrekt. Men även om den nu skulle vara korrekt, så stämmer det relevanta i Fria Tiders ursprungsartikel ändå. Den tiggarfamilj som äger bilarna är samma tiggarfamilj som skildras i SR:s gripande reportage om de hårda levnadsvillkoren i familjens läger. Det förnekar Sveriges Radio inte i sitt genmäle.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.