Ett murmeldjur.

Böldpesten tillbaka efter middag på murmeldjur

Publicerad 7 juli 2020 kl 12.00

Utrikes. Personer i Mongoliet och Kina har smittats av böldpesten efter kontakt med murmeldjur, uppger flera medier. Nu inför Ryssland förbud mot att äta djuret.

Gilla artikeln på Facebook

Böldpesten, som orsakade digerdöden på 1300- och 1400-talet och utplånade halva Europas befolkning, har upptäckts på nytt i staden Bayannur i Inre Mongoliet i norra Kina.

Staden har nu försatts i krisläge för att stoppa spridningen.

Men det handlar om flera olika fall.

Enligt Aftonbladet har två bröder i Mongoliet drabbats av pesten sedan de ätit murmeldjur, som enligt tidningen "likt råttor och andra gnagare sprider sjukdomen". 146 personer som varit i kontakt med de murmeldjursätande bröderna har nu isolerats.

SVT uppger att det finns ett bekräftat fall i Inre Mongoliet. Ytterligare en 15-årig pojke har drabbats efter kontakt med just murmeldjur.

Idag går det att bota sjukdomen med antibiotika, men förra året dog ändå två personer i Mongoliet av böldpest sedan de ätit rått murmeldjurskött, skriver den statliga tv-kanalen.

Efter utbrottet har Ryssland infört ett förbud mot att jaga och äta murmeldjur, uppger The Guardian.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0