Brittiska makthavare sugna på ny lockdown

Publicerad 23 juni 2021 kl 10.31

Utrikes. Trots att alla som tillhör en riskgrupp för att drabbas av svår covid-19 nu har erbjudits vaccin mot sjukdomen laddar brittiska makthavare för en kraftfull ny nedstängning av samhället i höst, rapporterar Sky News. Förklaringen är att vanliga förkylningsvirus kan öka i vinter.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringens expert Calum Semple förutspår att barn och gamla kommer att vara sårbara för andra "smittsamma virus" än corona framåt slutet av året, vilket motiverar en ny nedstängning.

I en intervju med Times Radio säger han att det blir en sorts "fjärde våg" av vanliga virus som inte har kunnat spridas när människor hållit distans till varandra under coronakrisen.

Susan Hopkins, chef för Englands speciella folkhälsomyndighet mot covid-19, är inne på samma spår.

– Vi kan behöva göra ytterligare nedstängningar denna vinter, beroende på om sjukhusen börjar bli överfulla eller ej, säger hon.

Hittills har Storbritannien liksom många andra länder i Europa använt ett sorts selektivt utegångsförbud för att stänga ned samhället, där människor i princip har förbjudits att vistas utomhus förutom för att röra sig till och från smittohärdar såsom arbeten, skolor och andra "essentiella" saker. Den sortens nedstängningar har inte haft någon effekt på smittspridningen, enligt flera studier.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0