Brottsligt gå ut om du tror dig ha corona

Publicerad 22 maj 2020 kl 14.46

Inrikes. Att följa Folkhälsomyndighetens krav på att "stanna hemma om du är sjuk" är inte valfritt när man har eller tror sig ha corona. Den som sprider smittan med flit riskerar i värsta fall livstids fängelse, enligt en bestämmelse i brottsbalken.

Gilla artikeln på Facebook

Folkhälsomyndigheten har varit så flitiga med att betona att man tror på "frivilliga åtgärder" och rekommendationer att många kanske har missat att vissa av myndighetens krav faktiskt inte är frivilliga att följa.

Närmare bestämt kraven på den som har eller tror sig ha corona.

Coronaviruset är en av få sjukdomar som klassas som samhällsfarliga i smittskyddslagen, vilket innebär att den som kan antas vara smittad måste följa myndigheternas förhållningsregler, som i nuläget är att stanna hemma när du är sjuk.

Dessutom har den som tror sig vara smittad en skyldighet att varna andra personer som han eller hon kommer i kontakt med som kan riskera att smittas.

Om någon smittats av en allmänfarlig sjukdom och inte antas följa de skyldigheter som finns för att förhindra spridning så kan han eller hon isoleras med tvång efter domstolsbeslut, på ansökan från regionens smittskyddsläkare.

Den som bryter mot skyldigheten att förhindra smitta kan dömas för brott. Om någon smittas kan det vara fråga om misshandel eller grov misshandel, medan den som riskerar att smitta andra kan dömas för framkallande av fara för annan.

En svensk åklagare inledde i början av maj en förundersökning om försök till grov misshandel alternativt framkallande av fara för annan mot en kvinna som gått till jobbet trots att hon hade covid-19, enligt Expressen.

Ett annat brott som kan bli aktuellt är brottet spridande av gift eller smitta som träffar den som utsätter andra människor för allvarlig fara genom att sprida covid-19 eller andra dödliga sjukdomar. Maxstraffet för det brottet är livstids fängelse.

"Även smittande genom oaktsamhet kan vara brottsligt", skriver SvD:s juridiske expert Mårten Schultz i en analys.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Google vill hjälpa dig göra rasmedvetna val

Företag rasinventeras.. Företag med svarta ägare får särskild märkning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vänsteråsikter bland unga kvinnor kopplas till psykisk ohälsa

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni.. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0