Jimmy Carter leder ett möte med Trilaterala kommissionen, 12 juni 1978.

Dansk forskare: Ljusskyggt sällskap kontrollerar globala politiken

Publicerad 8 november 2013 kl 12.27

Utrikes.Det slutna internationella nätverket Trilaterala kommissionen har i 40 år kunnat sätta agendan för världspolitiken. Det visar en unik undersökning som genomförts av en dansk forskare.

Gilla artikeln på Facebook

Påståenden om att elitklubbar som Council on Foreign Relations, Bilderberggruppen och Trilaterala kommissionen skulle styra de västerländska regeringarnas politik har länge avfärdats som konspirationsteorier.

Men nu presenterar historikern Dino Knudsen vid Köpenhamns Universitet bevis som tyder på att konspirationen är verklighet.

Som första forskare någonsin har Knudsen fått tillgång till Trilaterala kommissionens eget arkiv - och han menar att det inte råder några som helst tvivel om att det ljusskygga sällskapet i 40 år har haft ett mycket stort inflytande på världspolitiken.

– Min forskning visar att kommissionen på sina möten sätter dagordningar som regeringarna sedan genomför. Kommissionen möts utanför offentlighetens ljus eftersom den inte vill låta sig styras av den offentliga opinionen, säger Dino Knudsen till P1 Morgen.

Trilaterala kommissionen grundades 1973 av den amerikanske finansmannen David Rockefeller för att stärka USA:s samarbete med Västeuropa och Japan. Flera svenskar är medlemmar, bland annat Marcus Wallenberg, Urban Ahlin och Carl Bildt.

Kommissionens syfte är enligt Dino Knudsen att möjliggöra för medlemmar av den internationella eliten att träffas i slutna rum och utan insyn fatta breda beslut som rör internationella relationer och världsekonomin. Hans forskning visar bland annat att sällskapet på 1970-talet lyckades få ett avgörande inflytande i Världsbanken och Internationella valutafonden.

Jimmie Carter använde enligt Knudsen Trilaterala kommissionen som språngbräda för att bli president i USA.

– Han fick viktiga utrikespolitiska erfarenheter där och och plockade ut mer än 20 av kommissionens medlemmar och placerade dem på betydelsefulla poster, säger Dino Knudsen.

Ett stort antal av kommissionens medlemmar har under åren fått toppositioner i regeringar. För att accepteras som medlem i den exklusiva klubben krävs att man tillhör eliten inom näringslivet eller är en inflytelserik opinionsbildare eller framträdande politiker som sitter, eller har möjlighet att placeras, i en regering.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.