Dansk forskning: Mångkultur förstör social tillit

Publicerad 17 oktober 2012 kl 08.47

Vetenskap.Tilliten till ens medmänniskor påverkas mycket negativt om man bor i kommuner med stor mångfald, visar en ny dansk studie och bekräftar därmed tidigare svenska dito.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna Peter Dinesen och Kim Sønderskov vid två danska universitet har i sin studie Trust in a Time of Increasing Diversity som publicerats i tidskriften Scandinavian Political Studies kunnat visa att etnisk mångfald i en kommun leder till ökad misstänksamhet och minskad tilltro till sina grannar.

Genom att undersöka Danmarks samtliga kommuner och sammanställa stora mängder data från enkäter med frågor som rör tilliten till ens medmänniskor har forskarna kommit fram till den dystra slutsatsen att tilliten till andra människor är hälften så stor i landets mest mångkulturella kommuner i jämförelse med heldanska kommuner.

I kommuner där det bor runt noll procent icke-västerländska etniciteter är den så kallade sociala tilliten runt 80 procent, men i mer mångkulturella kommuner, där 30 procent av invånarna har ursprung utanför västvärlden, är den sociala tilliten bara 40 procent.

Därmed bekräftas en liknande svensk studie som Fria Tider skrev om 2010, som visar att så gott som alla litar på sin familj och över 70 Sveriges befolkning litar på sina grannar.

Däremot litar enbart runt 40 procent på personer med en annan religion eller annan nationalitet än den egna och skillnaderna mellan de 33 kommuner som ingått i den svenska studien är stora: medan 8 av 10 litar på andra människor i Sorsele så uppger enbart drygt hälften i Malmö att de känner tillit till varandra.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Soldiers of Odin

"Jaktsäsongen har inletts." Medborgargardet poserar med brännbollsträn och kedjor i film som textats på arabiska.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Mer från Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk

Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.. Här är första gettosäkra budgetbilen som står emot skottsalvor, granater och explosioner.0 Plus

Prover visar varför svenska sjöar blir allt brunare

Forskare har hittat förklaring till fenomenet.. Undersökte dagliga vattenprover från samma å med start år 1940.0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0