Elena Namli, Stefan Jonsson och Andreas Johansson Heinö.

De vill förbjuda "rasistiska" partier efter SD:s framgångar

Publicerad 29 september 2014 kl 09.45

Inrikes. En ny regering bör deklarera att man tänker "förbjuda organisationer som främjar rasdiskriminering" för att komma till rätta med SD:s valframgångar. Det hävdar akademikerna Stefan Jonsson och Elena Namli, och får medhåll av statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige bör förbjuda partier och organisationer som uppmanar till rasdiskriminering, skriver Stefan Jonsson, professor i etnicitet, och Elena Namli, professor i Rysslandsstudier, på DN Debatt. De får medhåll av Andreas Johansson Heinö, statsvetare på socialliberala Timbro.

"Detta innebär konkret att Sverige ska följa paragraferna i den internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering", skriver akademikerna i DN och fortsätter:

"Alldeles oavsett om vi betecknar Sverigedemokraternas ideologi som 'rasistisk', 'främlingsfientlig', 'invandringskritisk', 'nationalistisk' eller något annat, så vet vi alltså detta: partiet underblåser rasismen genom att peka ut en viss samhällsgrupp som roten till alla problem".

En tredje akademiker, Andreas Johansson Heinö, har snabbt anslutit sig till förslaget.

"Stefan Jonsson vill förbjuda rasistiska partier. Inte orimligt", skriver Heinö på Twitter. Han varnar samtidigt för gränsdragningsproblem och pekar på att Jonsson faktiskt tidigare har kallat Folkpartiet för ett rasistiskt parti.

Efter att ha fått kritik från bland annat den tidigare SD-riksdagsmannen Erik Almqvist försvarade sig Heinö med att "flera" andra länder har, eller i alla fall har diskuterat, förbud mot nazism och kommunism.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.