Ebolautbrottet i Afrika

"Det kommer att bli värre"

Publicerad 28 augusti 2014 kl 06.55

Utrikes. – Jag önskar att jag inte behövde säga det här, men det kommer att bli värre innan det blir bättre, sade Tom Frieden, chef för USA:s smittskyddsmyndighet CDC under onsdagen apropå ebolautbrottet i Afrika.

Gilla artikeln på Facebook

© FN

Personal från Läkare utan gränser i Västafrika, iförda skyddsutrustning för att undvika ebolasmitta.

Frieden avslutade under onsdagen sitt besök i Liberia där han beskrev situationen som "förskräcklig". Han ska nu besöka Sierra Leone för att skapa sig en bild av situationen där, uppger AP.

Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterade under onsdagen att ett flertal ebolafall nu även bekräftats i Kongo. Nyckelfallet sägs vara en gravid kvinna som avled 11 augusti av en sjukdom som då ännu inte identifierats som ebola. Ebolautbrottet i Kongo tros vara icke-relaterat till den pågående ebolaepidemin i Västafrika och kvinnan hade förmodligen smittats genom att ha ätit dålig tillrett viltkött.

WHO uppger även att över 240 anställda inom vården smittats av ebola under det pågående utbrottet av sjukdomen i Guinea, Liberia, Sierra Leone och Nigeria. Hälften av dessa har avlidit av sjukdomen, som under den pågående epidemin haft en dödlighet på över 50 procent. Och den stora risken för vårdpersonalen hotar nu det internationella engagemanget för att skicka hjälp till området.

– Inflödet av vårdpersonal utifrån är mycket viktigt och om något händer, om vårdpersonal smittas och det skrämmer bort annan vårdpersonal, så kommer vi att få en allvarlig situation, förklarade WHO-talesmannen Christy Feig.

En FN-medarbetare flögs natten till onsdagen till Hamburg i Tyskland för att få vård på stadens universitetssjukhus där det finns en avdelning som är specialiserad på tropiska sjukdomar. Vem den ebolasmittade mannen är och varför just han erbjuds vård i Europa hemlighålls däremot av FN.

Ebolalarm bröt ut i Tyskland redan förra veckan efter att en misstänkt ebolasmittad invandrad kvinna från Västafrika kollapsade på sin arbetsplats, en arbetsförmedling i Berlin. Det konstaterades senare att den kvinnan inte var ebolasmittad.

Till följd av det pågående ebolautbrottet har Air France meddelat att man ställt in ett flertal flygavgångar till Liberia och Sierra Leone. Flygbolagets beslut försvårar möjligheten för internationella hjälporganisationer att skicka hjälp till och från de drabbade länderna i form av personal och materiel.


Nyheter från förstasidan

"Årets nybyggare" dömd för hedersvåld

Prisades och blev M-politiker. Men nu har mönsterinvandraren dömts efter ett bildrama med dottern.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Hysterisk poliskvinna som sköt ihjäl man av misstag åtalas

Råkade dra fel vapen.. Skjutningen har utlöst omfattande raskravaller i Minneapolis.0 

Fortsatta raskravaller i Minneapolis

Plundringståg och kaos för andra natten i rad.. Poliskvinna råkade skjuta ihjäl svart man – drog fel vapen.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0