Ebolautbrottet i Afrika
Den amerikanska sjuksköterskan Kaci Hickox vägrar följa myndigheternas beslut om karantän.

Domare avslog begäran om tvångskarantän för sjuksköterska

Publicerad 31 oktober 2014 kl 21.42

Utrikes. En domare i Maine avslog idag myndigheternas begäran om att få sätta sjuksköterskan Kaci Hickox i tvångskarantän efter att hon vägrat hålla sig själv isolerad.

Gilla artikeln på Facebook

Domaren Charles C. LaVerdiere gick därmed på Hickox linje och dömde ut myndigheternas krav såsom grundade på "missuppfattningar, desinformation, dålig vetenskap och dålig information", skriver AP.

Maines guvernör Paul LePage, som förespråkar tuffare tag för att förhindra spridning av ebola, uppges vara bestört över domarens beslut.

– Som guvernör har jag gjort allt jag kan för att skydda Mainebornas säkerhet och hälsa. Domaren har med denna dom lättat på restriktionerna och jag tror att det är olyckligt, sade han innan han fortsatte:

– Hon (Kaci Hickox) har hittills brutit mot alla sina löften, så jag kan inte lita på henne. Jag litar inte på henne och jag litar inte på att vi vet tillräckligt om denna sjukdom.

Hickox har under hösten arbetat för Läkare utan gränser i det eboladrabbade i Sierra Leone. När hon kom tillbaka till USA förra veckan uppmanades hon att hålla sig själv i karantän i sitt hem i 21 dagar som en säkerhetsåtgärd – en uppmaning som hon vägrat att följa.

Kaci Hickox vägran att följa myndigheternas uppmaningar om självkarantän har mötts med häftiga reaktioner i sociala medier. Inte minst bland sjuksköterskor är upprördheten stor då många anser att Hickox genom sitt agerande svärtar ned deras yrkeskår.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0