Ebolautbrottet i Afrika
Den amerikanska sjuksköterskan Kaci Hickox vägrar följa myndigheternas beslut om karantän.

Domare avslog begäran om tvångskarantän för sjuksköterska

Publicerad 31 oktober 2014 kl 21.42

Utrikes. En domare i Maine avslog idag myndigheternas begäran om att få sätta sjuksköterskan Kaci Hickox i tvångskarantän efter att hon vägrat hålla sig själv isolerad.

Gilla artikeln på Facebook

Domaren Charles C. LaVerdiere gick därmed på Hickox linje och dömde ut myndigheternas krav såsom grundade på "missuppfattningar, desinformation, dålig vetenskap och dålig information", skriver AP.

Maines guvernör Paul LePage, som förespråkar tuffare tag för att förhindra spridning av ebola, uppges vara bestört över domarens beslut.

– Som guvernör har jag gjort allt jag kan för att skydda Mainebornas säkerhet och hälsa. Domaren har med denna dom lättat på restriktionerna och jag tror att det är olyckligt, sade han innan han fortsatte:

– Hon (Kaci Hickox) har hittills brutit mot alla sina löften, så jag kan inte lita på henne. Jag litar inte på henne och jag litar inte på att vi vet tillräckligt om denna sjukdom.

Hickox har under hösten arbetat för Läkare utan gränser i det eboladrabbade i Sierra Leone. När hon kom tillbaka till USA förra veckan uppmanades hon att hålla sig själv i karantän i sitt hem i 21 dagar som en säkerhetsåtgärd – en uppmaning som hon vägrat att följa.

Kaci Hickox vägran att följa myndigheternas uppmaningar om självkarantän har mötts med häftiga reaktioner i sociala medier. Inte minst bland sjuksköterskor är upprördheten stor då många anser att Hickox genom sitt agerande svärtar ned deras yrkeskår.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0