Domstol slår fast: Aftonbladet ingen "samhällsviktig verksamhet"

Publicerad 14 mars 2017 kl 00.17

Inrikes. Mediejätten Schibsted har ansökt om att bli klassad som skyddsobjekt. Men nu får företaget nej av förvaltningsrätten, skriver Dagens Media.

Gilla artikeln på Facebook

Förra året ansökte Schibsted, som bland annat äger 91 procent av Aftonbladet, om att bli klassad som skyddsobjekt enligt lag. På så sätt ville man erhålla utökat skydd mot terrorism och sabotage. Men Länsstyrelsen avslog ansökan, och nu gör förvaltningsrätten samma sak.

I sin överklagan påstod Schibsted att sändningar från Aftonbladet och Svenska Dagbladet är att jämföra med traditionell TV-verksamhet och därmed samhällsviktiga anläggningar.

Men det är mediejätten ensam om att tycka. Förvaltningsrätten menar att det är ingen "allvarlig kris" för samhället om Aftonbladet försvinner.

"Enligt förvaltningsrättens mening är det inte visat att Schibsteds verksamhet är väsentlig i sådan utsträckning att ett bortfall eller en svår störning i verksamheten ensamt eller tillsammans med motsvarande händelser i andra verksamheter på kort tid skulle leda till att en allvarlig kris inträffar i samhället eller att verksamheten i en krissituation inte kan ersättas av andra källor för att begränsa skadeverkningarna", skriver domstolen och drar slutsatsen:

"Det är alltså inte fråga om en samhällsviktig verksamhet i ett krisberedskapsperspektiv, och därmed inte heller i ett skyddslagsperspektiv."

Däremot är både SVT:s och TV4:s byggnader sedan tidigare klassade som skyddsobjekt. TV4:s ansökan godkändes av Länsstyrelsen så sent som 2009. Det innebär bland annat att TV4 och SVT kan bestämma vilka som får komma in i deras lokaler. De som uppehåller sig där utan lov kan straffas med böter eller fängelse.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Nära 10.000 har anmält vaccinpasset

JO:s system kraschade av anstormningen.. "Brukar få in 10.000 per år och nu har det kommit in 9.000 på två veckor."0 

Längre preskriptionstid för allvarliga brott

"Brott ska inte ska förbli ostraffade.". Fängelse­straff som inte avtjänats ska heller aldrig preskriberas, enligt förslag.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0