Ebolautbrottet i Afrika
Invånarna i staden Kayes i Mali är rädda för att ebola nu kan ha spridit sig till staden.

Ebola kan ha spridits till Mali

Publicerad 27 oktober 2014 kl 08.45

Utrikes. Rädslan är nu stor för att ebolaepidemin kan ha spridit sig till Mali, skriver AP. Detta efter att en tvåårig flicka dött i ebolafeber i staden Kayes i västra delen av landet.

Gilla artikeln på Facebook

Flickan uppges ha bott i Kissidougou i södra Guinea tillsammans med sin pappa när pappan smittades och insjuknade i den dödliga sjukdomen. Efter att pappan avlidit reste hans mor, flickans farmor, till Kissidougou för att delta vid begravningen. När det var dags för farmodern att resa hem igen tog hon med sig flickan på bussen hem till sin hemstad Kayes i Mali.

Resan gick med buss på krokiga afrikanska vägar i hundratalet mil norrut till hemstaden. Under resan uppges den tvååriga flickan även hon ha insjuknat i ebola, fått hög feber, näsblod och mot slutet av resan spydde hon blod.

Nu befarar myndigheterna att många medpassagerare kan ha utsatts för ebolasmitta eftersom de bussar som trafikerar vägarna i Guinea ofta är överfulla med passagerare.

Världshälsoorganisationen WHO skriver på sin hemsida att man "behandlar situationen i Mali som en nödsituation. Barnets symptomatiska tillstånd under bussresan är särskilt oroande då det gav många möjligheter för exponering – inklusive högriskexponeringar – som involverar många människor".

Under den inledande utredningen spårades 43 människor upp som varit i "nära och oskyddad" kontakt med den ebolasjuka flickan. Dessa är nu satta i karantän i avvaktan på eventuella symptom på ebolasmitta.

Den tvååriga flickan fick vård först i måndags förra veckan och i onsdags konstaterades att hon led av ebolafeber. Hon avled strax före helgen uppger AP.

Den pågående epidemin av ebola i Västafrika har hittills drabbat över 10.000 människor varav ungefär hälften omkommit.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.