Ebolautbrottet i Afrika
Tre kvinnor i Sierra Leone som överlevt och tillfrisknat från ebola.

Ebolaöverlevare stämplas som "häxor"

Publicerad 31 oktober 2014 kl 08.37

Utrikes. Utmaningarna för dem som överlevt ebolaepidemin i Västafrika är många – i vissa fall anklagas de av sin omgivning för att vara häxor.

Gilla artikeln på Facebook

Många av dem som överlevt en ebolainfektion får livslånga men efter sjukdomen. Led- och muskelvärk är några av de sviter som många lider av och ungefär hälften av de tillfrisknade får problem med synen, skriver världshälsoorganisationen WHO.

De många och livsförändrande sviterna efter ebola blir nästa utmaning för sjukvården i Västafrika att handskas med. Det är inte alltid det är känt vad som ger upphov till vilka sviter eller ens om det är själva sjukdomen eller vården i sig som vållar dem.

– Vi behöver först veta varför dessa symptom finns, om de orsakas av sjukdomen eller av behandlingen eller kanske av de starka desinfektionsmedlen, berättar dr Nanyonga.

Men inte bara fysiska men, utan även social stigmatisering grundad i skrock och vidskeplighet, möter överlevarna. I många fall stämplas de som "häxor" av sin omgivning för att de lyckats överleva en sjukdom som en majoritet av de drabbade dukar under av.

Andra kulturella utmaningar som sjukvårdspersonal och patienter i de ebolahärjade länderna drabbats av är anklagelser om att klinikerna ligger bakom ebolaepidemin. I somras rapporterade flera nyhetsbolag, däribland CBS, om hur beväpnade män "fritagit" ebolapatienter från en klinik i Liberias huvudstad Monrovia. Kliniken plundrades därefter av afrikanerna som, bland annat, stal blodiga lakan från den – något som ytterligare bidrog till spridningen av ebola i landet.


Nyheter från förstasidan

Vita huset: USA lämnar Afghanistan helt

USA:s längsta krig avslutas. Lämnar landet senast den 11 september i år.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0