Genrebild.

Ekonomin på väg ner: "Tillväxten per person lika låg som under de problematiska åren på 70- och 80-talen"

Publicerad 13 november 2018 kl 09.51

Ekonomi. Högkonjunkturen börjar mattas av. Det konstaterar Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande på tisdagen. Samtidigt varnar man för den svaga utvecklingen av BNP per capita, och kallar den för "helt avgörande för vårt välstånd".

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat på grund av den enorma invandringen har Sverige skaffat sig EU:s absolut lägsta BNP-tillväxt per person. Detta gick att läsa om redan i somras.

Nu konstaterar även Svenskt Näringsliv att Sveriges låga BNP per capita är oroväckande för framtiden.

"Konjunkturen i Sverige har nått toppen för den här gången och tillväxten börjar mattas av ... Ett problem för svensk ekonomin är den svaga utvecklingen av BNP per capita. Att Sverige tappar mark jämfört med toppnationerna är oroande", skriver man på tisdagen.

"Tillväxten per person är nere på lika låga nivåer som under de problematiska åren under 70- och 80-talen. Till del drivs detta av stor befolkningsökning men också av en svag utveckling av produktiviteten", fortsätter man.

Löfvenregeringen har länge hävdat att Sveriges ekonomi är stark och att den totala BNP-siffran ökat, vilket beror på den stora befolkningsökningen. En nations välstånd mäts dock i BNP per person. Det är den relevanta siffran, och den visar något helt annat. Detta konstaterar även Svenskt Näringsliv.

– På lång sikt är utvecklingen av BNP per capita helt avgörande för vårt välstånd, säger arbetsgivarorganisationens chefsekonom Bettina Kashefi.

– Även om Sverige ligger relativt väl till i olika internationella rankingar av företagsklimat behöver vi jobba med de delar där vi presterar sämre, som skatter och arbetsmarknadens funktionssätt. Här behövs strukturreformer, fortsätter hon.

Svenskt Näringsliv menar alltså att högkonjunkturens topp är nådd och spår framöver en nedåtgående tillväxt. Sammantaget förväntas tillväxten i år blir 2,4 procent, 1,8 procent 2019 och 1,7 procent 2020.


Ekonominyheter

Betydligt sämre resultat än väntat. EU-avgiften och färre skattebetalare två förklaringar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Mer från Ekonomi

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Ökad arbetslöshet när konjunkturen viker

Tros börja märkas redan i år.. 359.000 arbetsföra personer utan jobb under 2020.0 

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0