Arkivbild.

En skjutning om dagen i Sverige – 31 döda

Publicerad 11 september 2017 kl 16.20

Inrikes. I genomsnitt skjuts det en gång om dagen i Sverige. Bara under sommaren, som är den värsta perioden, har det dött elva personer, visar siffror som SvD tagit del av. Tidningen kallar det för en "blodig sommar".

Gilla artikeln på Facebook

81 skjutningar med 46 skadade och elva döda. Det är resultatet av skjutningar enbart under sommaren i Sverige det här året.

Juni, juli och augusti står för hela 40 procent av samtliga skjutningar som inträffat under 2017.

Det sammanlagda antalet gängskjutningar mellan januari och sista augusti i år uppgår till 202, med 31 dödsfall. Det är "en skjutning om dagen", enligt SvD.

Värst är det i storstadsregionerna Stockholm (79 skjutningar), region Syd med bland annat Malmö (61 skjutningar) och region Väst där Göteborg ingår (21 skjutningar).

Och det har blivit mycket värre med åren.

– Före 1990 var det ungefär fyra gängmord per år i landet, efter 90-talet så låg det mellan 8–13 fram till ungefär 2014 och 2015, då ökade det upp till 30 gängmord per år i hela landet, sedan har det legat på den höga nivån, säger Gunnar Appelgren på Stockholmspolisen till SvD.

Nu ska polisen storsatsa mot gängkriminaliteten och bland annat utöka antalet spaningar. Men vad ökningen beror på, det säger polisen att man "inte vet".

I maj visade en undersökning från DN att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. Av 100 personer som kopplas till mord och mordförsök där skjutvapen använts har hela 90 stycken minst en utlandsfödd förälder. Den stora majoriteten av männen, runt 80 procent, har sina rötter i Mellanöstern och norra Afrika. De flesta kommer från Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea.

I slutet av juni publicerade Expressen en kartläggning av den organiserade brottsligheten i Stockholm. Av 192 gängkriminella hade nästan alla, 94,5 procent, minst en utlandsfödd förälder. Det ursprungsland som sticker ut är Irak, men många kommer också från Bosnien, Libanon, Somalia, Syrien och Turkiet.


Nyheter från förstasidan

Irans varning till Storbritannien om svenskägda tankern

"Väldigt farligt och oklokt." Britterna överväger införa nya sanktioner som svar på Irans åtgärd mot Stena Impero.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0