Hagia Sofia t.h. byggdes som en kristen katedral på 500-talet men efter det islamistiska maktövertagandet 1453 blev det en moské i femhundra år.

Erdogan till kristna: Ni får besöka Hagia Sofia, "precis som våra andra moskéer"

Tänker inte ändra sig om den historiska katedralen

Publicerad 14 juli 2020 kl 18.26

Utrikes. Grekland höjer nu tonläget ytterligare mot Turkiet och kallar landet för en småsint "bråkmakare" som hotar stabiliteten i Medelhavsregionen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra veckan som Turkiets högsta domstol rev upp den sekulära lag från 1934 som bestämt att Hagia Sofia ska vara neutral plats, ett museum.

Samtidigt skrev landets president Erdogan på ett dekret som förvandlade den kristna symbolen till en moské.

Men detta är inte det enda agerande som de senaste månaderna förvärrat relationen mellan Turkiet och bland andra Grekland. Tidigare i år öppnade Turkiet sina gränser för en ny asylvåg mot Europa. Grekland anklagar också den turkiska regeringen för olagliga borrningar efter gas i Medelhavet.

Enligt den grekiska regeringen hotar Turkiets uppförande hela regionen och man kräver bland annat att EU inför sanktioner.

– Europa bör en gång för alla ta fram en specifik lista över åtgärder och sanktioner mot det land som nu vill vara en regional bråkmakare och som håller på att utvecklas till ett hot mot stabiliteten i hela sydöstra Medelhavsområdet, säger Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett uttalande enligt RT och kallar beslutet att omvandla Hagia Sofia till en moské för "opåkallade, småsinta" fasoner.

EU har kritiserat Turkiets beslut att göra Hagia Sofia till en moské. Unionens diplomat Josep Borrell påpekar att det kan spä på misstron mellan olika religioner och förstöra vänskapliga religioner mellan länder. Men några sanktioner ser det inte ut att bli. EU vill ha en "dialog" med den islamistiska regeringen i Turkiet, har EU tidigare meddelat.

Och trots den omfattande internationella kritiken kommer Turkiet inte ändra sig om Hagia Sofia, skriver RT. Erdogan försäkrar dock icke-muslimer att de fortfarande får besöka platsen, "precis som alla våra andra moskéer".


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.